Ha elérnénk a 0 kelvint akkor megfagyna az egész világ?
Én mindig azt mondtam, hogy a 0 K° elérésénél az egész világ megfagyna, mivel a rezgések 0-ra csökkennének. Viszont ha két testet, két különböző hőmérséklettel egymás mellé rakunk, a különbség lassan (vagy gyorsan, szinte) 0 lesz. Ezért ha egy testet sikerül 0 K°-re csökkenteni, csak rövid ideig tartaná meg ezt a hőmérsékletet.
Természetesen mindezt csak elméleti alapon firtatom.
Nem fagyna meg a világ - mégis, mitől tenné?
Ha egy testben az összes atom mozgását leállítod, ettől miért állna le a szomszéd test mozgása IS?
A többi stimmel.
0 Kelvinen sem áll meg az atomok rezgése (lásd: nullponti energia).
Továbbá a 0 Kelvint nem lehet elérni, csak tetszőlegesen megközelíteni.
Tekintsünk el a 0 kelvin fizikai megvalósításától.
Ha elérnénk, akkor annak csak abban a pontban lenne hatása, ahol létrehozták. Ha felforralok egy fazék vizet nem fog az egész világ felforrni.
A kérdés érdekes és már másoknak is az eszébe jutott.
Az Univerzum hőmérséklete csökken, ami a tágulásával is magyarázható és a csökkenés tendenciája folytatódik.
Természetesen hő gyakran termelődik is, elsősorban fúziós folyamatok következtében, de maghasadás, vagy akár súrlódás, nagy sebességű ütközések is generálhatnak hőt, de a világegyetem hőhalála bizony nem elképzelhetetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!