Sejtbiológiából, aki tud segitene? Rns érés, génexpresszioban betöltött szerepe
annyi h van az rns érés meg azon belül v nemtoma pre mrns érés,most a 2hogy függ össze?
meg h a génexpresszioban hogy kapcsolodik az rns érés?van könyvem de egyszerüen nem értem
"annyi h van az rns érés meg azon belül v nemtoma pre mrns érés,most a 2hogy függ össze?
meg h a génexpresszioban hogy kapcsolodik az rns érés?van könyvem de egyszerüen nem értem"
Ha te ezt a kérdést kapnád tudnál rá válaszolni? Kusza, értelmetlen az egész. Szerintem fogalmazd meg egy értelmes mondatban, hogy mit nem értesz, igyekszem segíteni.
Az RNS érés nagy vonalakban az a folyamat ahogy a DNS-ről másolódó transzkriptumból kész RNS molekula lesz. Ennek során kivágódnak az intronok, elkészül a poli-A farok és az RNS molekula sapkája. Ezt számtalan fehérje szabályozza, tehát ezeknek a hatékonysága befolyásolja az érés sebességét, illetve az RNS molekula degradácójának sebességét. Így lehet például a génexpresszióhoz kapcsolni.
De szerintem olvasd át mégegyszer az órai jegyzeted és nézz utána az RNS érésnek a neten, nem egy bonyolult dolog, csak lehet hogy a tankönyved nem jól magyarázza el.
elnézést,de kb a fejemben is ez van.
szóval,annyi h a vizsgán lesznek fogalmak és ezek közül az 1ik: RNS érése, génexpresszóban betöltött szerepe
másik: mRns érése.
Azt szeretném tudni, hogy a génexpresszion belül mit értünk rns érésen?
mert az interneten találtam olyat h az rns érésen belül van a pre mrns érés is és h az rns érésen igazbol az eukarioták mrns érést értjük,de akkor miért kérdezi a tanár külön külön?
a másik h kb 5-8cmes helyet hagy a kérdés után. egy pre mrns érést nem lehet ilyen kis helyen kifejteni mert a
könyvben is 3oldal.
Az mRNS érése egy mondatban: Az a folyamat aminek során a DNS-ről átíródó primer transzkriptumból kész messenger RNS molekula lesz.
Az RNS érésének a génxpresszióban betöltött szerepére most így nem jut eszembe frappáns definíció sajnos. Valami olyasmit mondanék, hogy a génexpresszió során az RNS érés a transzkripció és a transzláció szakasz (kb).
A lényege az amit fentebb is leírtam, hogy az érési folyamatban résztvevő fehérjék határozzák meg egyrészt az mRNS élettartamát, másrészt azt, hogy egyáltalán kijuthat-e a sejtmagból, hogy átíródjon. Emiatt lehet, hogy egy gén átíródik rengetegszer a DNS-ről, de az érési folyamat valamiért nem fejeződik be, így fehérjetermék sem keletkezik. Ilyenkor tehát a génexpresszió szintjén azt látjuk, hogy transzkripció van, de kész mRNS molekula nincs, így transzláció sincs.
a pre-mRNS érés fogalma sajnos egyáltalán nem rémlik nekem, talán majd valaki más tud vele segíteni. Igazából szerintem nem is a fogalom bemagolása a lényeg, hanem hogy értsd a folyamatot.
Esetleg talán azért kérdezi meg kétszer, mert nemcsak mRNS-ek vannak. Ha már tanultátok pl a RNS silencing fogalmát, akkor azt is megemlítheted a génexpressziónál. Igazából nem tudom, hogy ez milyen szak milyen tárgya, és milyen mélységben kell ezt neked vágnod. De 2 definícióval szerintem nem érdemes sokat szöszölni.
a tantárgy sejtbiológia,és gyógytornász szakos hallgató vagyok=)
a pre mrns 3 lépésben mondható el:
cap
splicin
poly a farok
és persze ezen belüli folyamatok
nagyon hálás vagyok h irtál,azaz igazság azért szöszölök vele ennyit,mert nagyon sokan megbuktak,én meg 20-án megyek először,ráadásul 1 nagyon okos lány is 2est irt,és ha ö kettest irt én 1esnél nem tudok jobbat,és azért szöszölök h legalább a 2es meglegyen
Az RNS éréshez és az mRNS éréshez ugyanazt kell leírni.
splicing, capping, poliaeniláció
AZ RNS éréshez esetleg annyit írhatsz még, h a tRNSek és az rRNSek is átmennek érési folyamaton, de nem kapnak ploA véget és sapkát.
Génexpresszióban betöltött szerep (szerintem)
splicing: Az alternatív splicing eltérő exonokkal rendelkező mRNS-eket produkál, aminek eredményeként eltérő funkcionális doménekkel rendelkező fehérjék képződnek.
capping: exonukleázok elleni védelem, (2) a riboszómák kötődéséhez szükséges.
poliadeniláció: A poliA farok a mRNS stabilitását segíti azáltal, hogy megvédi az exonukleázoktól. A poliadeniláció fontos még a mRNS sejtmagból történő transzportjában és a transzláció szabályozásában. A transzlációt valószínűleg úgy szabályozza poliA farok, hogy visszahajlik a mRNS start helyére, s így szabályozza a leolvasást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!