Kérdések az ecetről. Mi lesz vele miután felhasználtuk?
Tehát azt mondhatjuk, hogy az ecet ártalmatlan, vagy inkább azt hogy kevésbé ártalmas?
Valamilyen vegyület gondolom marad, amikor "elvégezte a dolgát". Vagy az valahogy be tud illeszkedni a természet körforgásába? Például, ha gyomirtóként kipermetezem.
Ha kiöntenék egy palack ecetet valahova, akkor annak nagy része elpárologna, a légkörben hihetetlenül ritkára eloszlana, és talán a napsugárzás elég lenne ahhoz, hogy a molekula kötéseit felbontsa, ami így lassan elégne vízzé és széndioxiddá. (De nem vagyok biztos benne, hogy ehhez elég az UV sugárzás is akár) Ha ez nem történik meg, akkor az ecetsav mindaddig részese lesz a víz körforgásnak, amíg nem kötődik meg valahol ionként, ami valószínűleg úgy fog bekövetkezni, hogy egy karbonát helyére épül be akár egy mészkőhegységben, akár valahol az óceánban, akár éppen azon a helyen ahova még a legelején kiöntöttem, és vége is a történetének. De igazából annyira kevés mennyiségről beszélünk, hogy ez igazán nem fog gondot okozni soha sehol. Illetve töredékét teszi ki a savasság miatt felszabadult CO2 annak, amit a hálózati feszültség fenntartása érdekében előállítunk.
Tehát beépül, nem okoz gondot és ahogy korábban említettem, lehet később szétbomlik a napsugárzás miatt.
Később természetesen van valószínűsége, hogy a molekula ismét felszabadul, és ismét részese lesz a körforgásnak, és ismét karbonát épül be a helyére, vagy valami egyéb.
Amúgy a kérdés remek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!