Mi a neve ennek a növénynek? Mérgező?
A kertben találtam, és tudni szeretném, hogy mi ez. Készítettem róla néhány képet:
A válaszokat előre is köszönöm :)
Köszönöm a válaszokat :)
Akkor nem figyelek rá nagyon
Ez kérlek szépen a csattanó maszlag nevű gyomnövény (dísztnövényként is tartják néhol, mert szépen fejlett állapotában elég dekoratív). Valóban mérgező, méghozzá igen erősen. Azonban egyik alkaloidját (atropin) a szemészetben használják, mert pupillatágító hatású. Lehetőleg ne edd meg, mert ugyan hallucinogén szerként is ismert és néha használt, de a hatásos és halálos adagja között nagyon kicsi a különbség. Ráadásul viszonylag rövid idő alatt és visszafordíthatatlanul elbutul tőle a használója (már ha nem dobja fel a talpát tőle előbb).
Libatop lehetne, de annak tök más színe van... Bár így utólag gondolkodva, lehet hogy a képminőség, fényviszonyok, a monitorom színbeállításai vagy ezek együttes hatása tévesztett meg. A csattanónak sötét méregzöld, míg a libatopnak fakó középzöld színűek a levelei.
Kérdező, ha a növény felső végén apró, szürkés színű göböcskék egész fürtje van a szárra közvetlenül ránőve, akkor tényleg libatopféle. Ha viszont nagy, gesztenyeházra emlékeztető, de annál jóval megnyúltabb, három irányban tagolt termése van, amely 1-3-as csokrokban nő a növény szártöveiről, akkor bizony csattanó maszlag lesz. Nézz még hasonlót a környékén, hátha találsz ezen leírásoknak megfelelőt közöttük.
Köszönöm a válaszokat!
A maszlagot egyből kizártam ránézésre, de tény, hogy kicsit hasonlít hozzá
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!