Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Exobolygók. Tényleg léteznek?...

Exobolygók. Tényleg léteznek? Ha igen, hol?

Figyelt kérdés

Úgy emlékszem, a Naprendszerrel kapcsolatban is olvastam az exobolygó fogalmát. Viszont a csillagok olyan távol vannak egymástól, hogy nagyjából kizárt, hogy a bolygóik viszonylag közel kerülhessenek egymáshoz. A Naprendszertől tudtommal nagyon messze van olyan csillag, melyhez bolygó is tartozik. Pedig olvastam szerintem olyanról, hogy a Plútón (ill. ezen a részen a többi kisbolygón) túl léteznek exobolygók.

Hol van egyáltalán szükség az exobolygó fogalmára?

(Exobolygó: egy másik naprendszerhez tartozó bolygó)

2014. júl. 28. 16:43
 1/7 2xSü ***** válasza:
75%

> Tényleg léteznek?

> Ha igen, hol?

Más csillagok körül. Lásd: [link]

> Úgy emlékszem, a Naprendszerrel kapcsolatban is olvastam az exobolygó fogalmát

Én meg úgy emlékszem, hogy egyszer valaki írt valamit erről. (Ha nem írod le, hogy mit olvastál, akkor arra nehéz reagálni.)

> Viszont a csillagok olyan távol vannak egymástól, hogy nagyjából kizárt, hogy a bolygóik viszonylag közel kerülhessenek egymáshoz.

Történhet egy csillagrendszerben olyan esemény, amely miatt egy bolygó elhagyhatja a rendszer. Hogy nem túl gyors mondjuk a bolygó sebessége az egy dolog. Milliárd évei vannak, hogy eljusson egy másik rendszerbe.

> A Naprendszertől tudtommal nagyon messze van olyan csillag, melyhez bolygó is tartozik.

Helyesen: A Naprendszertől messze van olyan csillag, amiről _tudjuk_, hogy bolygó tartozik hozzá. Lehet, hogy a közelebbi csillagoknak is van, csak ott úgy helyezkednek el, hogy egyelőre nem tudjuk érzékelni.

> Pedig olvastam szerintem olyanról, hogy a Plútón (ill. ezen a részen a többi kisbolygón) túl léteznek exobolygók.

Minden exobolygó a Plútón túl található. Ha a Plútón innen lenne, akkor az a Naprendszer bolygója lenne.

> Hol van egyáltalán szükség az exobolygó fogalmára?

Ott, ahol meg akarod különböztetni a Naprendszer bolygóit azoktól, amelyek nem a Naprendszerhez tartoznak.

2014. júl. 28. 17:19
 2/7 sadam87 ***** válasza:
50%

"A Naprendszertől tudtommal nagyon messze van olyan csillag, melyhez bolygó is tartozik."

[link]

A fenti listából is kitűnik, hogy (kozmikus viszonylatban) nincs túl messze. A legközelebbi csillag, aminek biztosan van exobolygója, kevesebb, mint 15 fényévre van. De valószínűleg az egyik legközelebbi csillagnak (pontosabban kettőscsillagnak), az Alpha Centaurinak is van exobolygója.

Persze ezek is iszonyatosan messze vannak tőlünk, de ez bármelyik csillagra igaz.

2014. júl. 28. 18:09
 3/7 anonim ***** válasza:
Nem léteznek, én találtam ki valamelyik április elsején....
2014. júl. 28. 21:09
 4/7 A kérdező kommentje:

Helyesbítenék. Exobolygóról úgy sejtem, akkor érdemes beszélni, ha az jelentős közelségbe kerül egy másik csillagrendszerrel. Tehát pl. valahol a Plútón túl érzékelnénk egy bolygót, és az pl. exobolygó lenne, de olyan közelségben, hogy felmerülhetne a gyanú, hogy a Naprendszerhez tartozik.

De ilyen bolygó biztosan nincs.

Nem értek a témához nagyon, nem is tudom, hol olvastam az exobolygóról, de ha eleve tudjuk, hogy valami nem egy bizonyos csillagrendszerhez tartozik, hanem másikhoz, miért kell külön névvel megkülönböztetni?

2014. júl. 28. 21:34
 5/7 dellfil ***** válasza:

"Exobolygóról úgy sejtem, akkor érdemes beszélni, ha az jelentős közelségbe kerül egy másik csillagrendszerrel."

- Hmm??? -

Úgy látom itt egy "jelentős" fogalomzavarral állunk szemben. :)

Először is mit értesz a "csillagrendszer" kifejezésen? Mert az az érzésem, hogy bolygórendszert a központi csillag körül keringve. Ez "naprendszer" - így kisbetűvel. Nem "csillagrendszer", mert ezt a kifejezést a kettős vagy többszörös csillagokra használják. Vagy galaxisokra. Pl.: Androméda galaxis (Sok milliárd csillaggal.)

A Naprendszer a mi bolygórendszerünk. Központi csillaga a Nap. A csillagok mindegyike egy-egy nap. A legközelebbiek is sok milliószor távolabb vannak a Földtől, mint a Neptunusz, vagy a Plútó. Ezek Naprendszerünk legtávolabbi bolygói. A Naprendszerünkben csak egy csillag van, a Nap. :)

Egyre több csillagról derül ki, hogy vannak bolygói. Na ezeket hívják "exobolygóknak".

Azonban létezhetnek olyan bolygók is amelyek jelenleg nem tartoznak egy csillaghoz sem, mert kilökődtek saját rendszerükből. Ezek egyenlőre hipotetikusak, mert - úgy tudom - még egyet sem sikerült felfedezni. Tulajdonképpen ezek is "exobolygók", de nem ezekre gondolunk elsősorban, ha "exobolygókról" beszélünk. :)

2014. júl. 29. 13:04
 6/7 sadam87 ***** válasza:

"Tehát pl. valahol a Plútón túl érzékelnénk egy bolygót, és az pl. exobolygó lenne, de olyan közelségben, hogy felmerülhetne a gyanú, hogy a Naprendszerhez tartozik.

De ilyen bolygó biztosan nincs."

Egész biztosan nincs, mivel ha a Naprendszerhez tartozik, akkor nem exobolygóról van szó. Épp azoknak a bolygóknak a gyűjtőneve az exobolygó, amelyek nem tartoznak a Naprendszerhez.

"Azonban létezhetnek olyan bolygók is amelyek jelenleg nem tartoznak egy csillaghoz sem, mert kilökődtek saját rendszerükből. Ezek egyenlőre hipotetikusak, mert - úgy tudom - még egyet sem sikerült felfedezni. "

De igen. Az alábbi oldal szerint már három létét is bizonyították (igaz, nem biztos, hogy egy másik naprendszerből lökődtek ki).

[link]

2014. júl. 29. 13:35
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

De szerintem a bolygórendszer mást jelent. Pl. a Plútó és a Charon áll közel ehhez, mert a Charon nem sokkal kisebb a Plútónál, és ha már közel egyforma nagyságú égitestek keringenek egymás körül, akkor tudtommal az a bolygórendszer, de majd kijavít valaki, aki másképp tudja. (tehát amelyik bolygónak "nagy" holdja van és határozottan egymás körül keringenek, az lehet a bolygórendszer)

2014. aug. 2. 17:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!