Mitől robbanhat fel egy üvegpohár?
Talán valami olyan hangszer szólt olyan frekvencián, ami képes volt eltörni. A többi pohárnak talán ici-pici mértékben más hang kellett volna az eltöréséhez.
Esetleg neki repült valami nagyon gyorsan, például egy légpuskagolyó. De ez nagyon valószínűtlen.
A hangra én is gondoltam, a nekirepülő tárgy tényleg valószínűtlen egy kb. 40-50 m2-es teremben voltunk, 10-15-en maximum.
Ha valóban a hang volt, akkor milyen érdekes a világunk, hogy annyi sok pohár közül pont annak adta meg kegyelemdöfést. Szerencsére nem lett senkinek semmi baja, még ijedséget sem okozott, csak rácsodálkoztunk. A felszolgálóknak, mert próbáltuk bizonygatni, hogy tényleg így történt. Mindenesetre érdekes. :)
mert=meg.
Hangszer amúgy nem szolt éppen semmilyen, de végülis bármi kiadhatott pont azon a frekvencián egy olyan hangot.
Ilyet általában az öntött üvegpoharak tudnak csinálni. (régi kis kávés "DUVIT" poharak különösen)
Az oka a következő:
Ha öntés után a technológia túl gyorsan hűti le a gyártmányt, akkor - mivel az üveg rossz hővezető - a vastagabb részek lényegesen később hűlnek ki mint a külső felület.
Viszont a külső felület a belső , melegebb főtömeg felszínén nyugszik, ami meleg állapotban nagyobb térfogatú mint hideg állapotban. Ez a különböző sebességgel szilárduló rétegek közt jelentős belső feszültséget hoz létre. Ha a rendszer kibírja a lehűlést (nem törik el) stabil marad, míg valami meg nem bontja a rétegek egyensúlyát.
Elég egy pici karc, sérülés , és a belső feszültség miatt a fenti jelenség bekövetkezik. Az egyenlőtlen felmelegítés miatti töréssel ellentétben (ilyenkor több, nagy darabra hullik az üveg) a belső feszültség miatt sok apró darabra, sőt porszerű anyaggá is széthullik az ilyen darab.
Hogy konkrétan mi váltotta ki a pohár tönkremenetelét? bármi, ami apró mikrosérülést tud okozni, még a fém kávéskanál is képes erre ha érzékeny helyen üti meg a poharat.
(jó példa erre a kocsifeltörők módszere, egy nagyon kemény, éles porcelándarabbal egy pillanat alatt be lehet törni az edzett autóüveget, ha hozzávágják, mert az éles szél megbontja a felszíni réteg egyensúlyát)
Amit még tudni kell, az hogy az üvegek amorf anyagok, bennük a molekulák hosszú távon nem rendezettek. így viselkedésük lényegesen eltér a kristályos anyagok viselkedésétől. (hiába mondják hogy kristálypohár, attól még amorf)
Elírtam, DURIT pohár volt, ilyen amit láttam szétpukkanni.
Egyébként szekrényben, magától is meg tud történni.
Sokan a jelenségnek még babonás tartalmat is tulajdonítanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!