Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mitől robbanhat fel egy...

Mitől robbanhat fel egy üvegpohár?

Figyelt kérdés
Ma történt testvérem kislányának a keresztelőjén, hogy egy az asztalon álló üvegpohár szabály szerűen felrobbant. Hevítve/hűtve nem volt, és szobahőmérsékletű ásványvíz volt benne (én töltöttem ki). Nem borította fel senki, nem ért hozzá senki, egyszer csak a szemünk láttára szilánkosra tört. Volt mellette több ugyan olyan talpas pohár azoknak nem lett semmi baja. Előrebocsájtom, hogy amiket fentebb leírtam, azok mind valós tényezők. Senki nem trollkodott, nem is volt nagy banzáj, és lévén, hogy egy alig 1 éves kislány is a közvetlen közelében volt, elég hülye vicc lett volna bárki részéről is.
2014. júl. 20. 23:38
 1/9 anonim ***** válasza:
75%

Talán valami olyan hangszer szólt olyan frekvencián, ami képes volt eltörni. A többi pohárnak talán ici-pici mértékben más hang kellett volna az eltöréséhez.

Esetleg neki repült valami nagyon gyorsan, például egy légpuskagolyó. De ez nagyon valószínűtlen.

2014. júl. 20. 23:46
 2/9 A kérdező kommentje:

A hangra én is gondoltam, a nekirepülő tárgy tényleg valószínűtlen egy kb. 40-50 m2-es teremben voltunk, 10-15-en maximum.

Ha valóban a hang volt, akkor milyen érdekes a világunk, hogy annyi sok pohár közül pont annak adta meg kegyelemdöfést. Szerencsére nem lett senkinek semmi baja, még ijedséget sem okozott, csak rácsodálkoztunk. A felszolgálóknak, mert próbáltuk bizonygatni, hogy tényleg így történt. Mindenesetre érdekes. :)

2014. júl. 20. 23:49
 3/9 A kérdező kommentje:

mert=meg.

Hangszer amúgy nem szolt éppen semmilyen, de végülis bármi kiadhatott pont azon a frekvencián egy olyan hangot.

2014. júl. 20. 23:51
 4/9 anonim ***** válasza:
66%
Hirtelen hőtágulás? Napon felforrósodott pohárba hideg vizet öntesz, megvan az esélye hogy kis idő után szétcsattan, mivel nem tud olyan gyorsan lehülni. De ehhez tényleg nagyon gyenge pohár kell
2014. júl. 21. 04:23
 5/9 Walter_Dornberger ***** válasza:
100%

Ilyet általában az öntött üvegpoharak tudnak csinálni. (régi kis kávés "DUVIT" poharak különösen)

Az oka a következő:

Ha öntés után a technológia túl gyorsan hűti le a gyártmányt, akkor - mivel az üveg rossz hővezető - a vastagabb részek lényegesen később hűlnek ki mint a külső felület.

Viszont a külső felület a belső , melegebb főtömeg felszínén nyugszik, ami meleg állapotban nagyobb térfogatú mint hideg állapotban. Ez a különböző sebességgel szilárduló rétegek közt jelentős belső feszültséget hoz létre. Ha a rendszer kibírja a lehűlést (nem törik el) stabil marad, míg valami meg nem bontja a rétegek egyensúlyát.

Elég egy pici karc, sérülés , és a belső feszültség miatt a fenti jelenség bekövetkezik. Az egyenlőtlen felmelegítés miatti töréssel ellentétben (ilyenkor több, nagy darabra hullik az üveg) a belső feszültség miatt sok apró darabra, sőt porszerű anyaggá is széthullik az ilyen darab.

Hogy konkrétan mi váltotta ki a pohár tönkremenetelét? bármi, ami apró mikrosérülést tud okozni, még a fém kávéskanál is képes erre ha érzékeny helyen üti meg a poharat.

(jó példa erre a kocsifeltörők módszere, egy nagyon kemény, éles porcelándarabbal egy pillanat alatt be lehet törni az edzett autóüveget, ha hozzávágják, mert az éles szél megbontja a felszíni réteg egyensúlyát)

Amit még tudni kell, az hogy az üvegek amorf anyagok, bennük a molekulák hosszú távon nem rendezettek. így viselkedésük lényegesen eltér a kristályos anyagok viselkedésétől. (hiába mondják hogy kristálypohár, attól még amorf)

2014. júl. 21. 05:44
 6/9 Walter_Dornberger ***** válasza:
100%

Elírtam, DURIT pohár volt, ilyen amit láttam szétpukkanni.

Egyébként szekrényben, magától is meg tud történni.

Sokan a jelenségnek még babonás tartalmat is tulajdonítanak.

[link]

2014. júl. 21. 05:52
 7/9 dellfil ***** válasza:
100%
2014. júl. 21. 07:58
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. :) Kaptatok érte mind felfele kezet. :D :)
2014. júl. 21. 10:47
 9/9 anonim válasza:
50%
Elvileg, ha megfelelő a pohár formája és a falának a vastagsága, akkor megfelelő frekvenciájú hangtól összetörhet.
2014. júl. 25. 19:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!