Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mitől sárga a pisa?

Mitől sárga a pisa?

Figyelt kérdés
2014. júl. 20. 12:21
 1/9 anonim ***** válasza:
64%
a benne oldott anyagoktól
2014. júl. 20. 12:43
 2/9 A kérdező kommentje:

Nem mondod?!

Ezzel kb semmit nem mondtál...

Akkor mi az az anyag konkrétan, amitől sárga?

A benne oldott ionok, Na+, K+, Cl-, stb mind színtelenek. A karbamid, húgysav oldata is színtelen. Akkor mi okozza a sárga színt?

2014. júl. 20. 12:59
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
"A sárga szín főként az urokróm nevű pigmenttől származik. Ez valószínű, hogy az urobilin vagy urobilinogén egyik összetevője"
2014. júl. 20. 13:07
 4/9 anonim válasza:
100%

A Google a barátod, ez pedig nem egy keresőoldal.

Egyébként ahogy a 3-as írja:

A vizelet az úgynevezett urochrome pigment miatt sárga színű. Ez a szín normál esetben a világosabbtól a mélyebb sárgáig változik, a vizelet koncentrációjától függően. A sötétebb vizelet arról árulkodik, hogy nem iszunk elég folyadékot. A testnek szüksége van bizonyos mennyiségre, hogy megfelelően működjön.

Ha megtartja a folyadékot, akkor a vizelet sötétebb és koncentrált lesz. Ha azonban fakó a vizelet, túl sokat iszunk, vagy pedig vízhajtót szedünk. Bizonyos gyógyszerek okozhatják, hogy a vizelet zöldes vagy kékes legyen, a vitaminok sárgásabb színt adnak, míg például a sárgarépa narancsosat.

A porphyria, egy örökletes betegség hatására vörösesebb árnyalatot kap a vizelet. Nagyon kevés vér is drámai színváltozást okoz, ezért ha azt látjuk, hogy vér került a vizeletbe, nem kell azonnal pánikba esni, ugyanakkor a vér jelenléte miatt érdemes felkeresni egy orvost, vagy az urológust, mert valóban jelezhet súlyos problémát is, mint például fertőzést vagy rákos megbetegedést!

2014. júl. 20. 13:11
 5/9 Walter_Dornberger ***** válasza:

Az előzőek nem adnak szerintem megfelelő választ arra miért sárga a brunya.

Az ok az urobilin molekulában található többszörös konjugált helyzetben levő kettős kötések elnyelése. A kettős kötés alapesetben UV-ban nyel el , de a konjugált rendszerben ez eltolódik és a kék tartományban nyel el. Ez az a kromofór, ami a színért felelős. (kék elnyelés - sárga látható színt eredményez).

2014. júl. 20. 16:28
 6/9 A kérdező kommentje:

# 5, nem erre gondoltam. Köszönöm, de ezt én is tudom. Vegyész lévén naponta spektrofotomerálok UV/VIS tartományban.

Inkább az érdekelne hogy ez az urokróm pigment hogy kerül bele. Miből képződik és mi a funkciója a szervezetben? Vagy minek a bomlásterméke?

2014. júl. 20. 16:55
 7/9 Walter_Dornberger ***** válasza:
Akkor azt kéne kérdezni, hogy miért kerül ez az anyag a brunyába...
2014. júl. 20. 17:01
 8/9 Ozmium42 ***** válasza:
Gondolom azt tudod, hogy a hem-nek mi az élettani szerepe. Na ennek a lebontása történik a hem -> biliverdin -> bilirubin -> urobilinogen -> urobilin úton keresztül. A pontos kémiai struktúrákat megtalálod az angol Wikipédián.
2014. júl. 20. 18:13
 9/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm. Volt egy ilyen sejtésem, de így már biztos vagyok benne.

De amúgy a másik dolog is emiatt barna, nem? Én úgy tudom. Meg persze ott más is azért közrejátszik... az étel színe, epesavak, stb.

Amúgy a színhez visszatérve, ha céklát eszem, akkor a pisim is lila lesz. Érdekes hogy a színanyag egy az egyben átmegy a bélfalon a vére, onnan meg továbbra is változatlanul kiválasztja a vese...

2014. júl. 21. 11:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!