Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit jelent a spin?

Mit jelent a spin?

Figyelt kérdés

Például itt:

[link]

Tudom, hogy utalnak rá de abból nem világos.

2014. júl. 20. 09:44
 1/5 anonim ***** válasza:

Az elemi részecskéknek van spinjük (proton, neutron, elektron, potzitron, stb.). A spin a mikrovilágban többé-kevésbé megfeleltethető a makrovilágban tapasztalható perdületnek (mint pl. a búgócsiga, körhinta, bolygók, stb.). Tehát az elemi részecskék perdületét nevezzük spinnek.

Valójában a kettőnek semmi köze egymáshoz, csak szemléltetésként szokták hozni ezt a megfeleltetést.

2014. júl. 20. 10:58
 2/5 anonim ***** válasza:

Igen, nagyjából...

Még középiskolában (kémia tagozatra jártam) nekünk is így mondtál.

Aztán egyetemen (ELTE vegyész szakra jártam) mikor vizsgán ezt mondtam érdekesen nézett rám a vizsgáztató tanár. Ott azért már komolyabb kvantummechanikai leírást vártak el.

2014. júl. 20. 12:27
 3/5 A kérdező kommentje:
És azt eltudnátok magyarázni, hogy pontosan mi is az akkor?
2014. júl. 20. 12:35
 4/5 anonim ***** válasza:

Ezen a linken:

[link]

van egy VIDEO.

A VIDEOT nézd meg, a kísérlet leírása amúgy megvan agyarul is:

[link]

2014. júl. 20. 14:53
 5/5 anonim ***** válasza:

#2: A kérdező kérdéséből, annak megfogalmazásából ítélve ilyen szintű szemléltető magyarázat úgy gondoltam, hogy pont elegendő lesz :)

Ha ennél sokkal mélyebben kívánja megérteni, ahhoz nem hiszem, hogy elegendők lennének a gyk adta lehetőségek. Ahhoz már egyetemi órák sokasága szükséges (és sokszor az sem elégséges).

2014. júl. 22. 00:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!