Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen hatása lesz a szuper...

Milyen hatása lesz a szuper Holdnak? Kihat az apály dagályra?

Figyelt kérdés

Három szuper Hold is lesz a következő két hónapban: július 12-én, augusztus 10-én és szeptember 9-én. Mi a szuper Hold?

A Hold ellipszispályán kering a Föld körül, átlagos földtávolsága 384 ezer kilométer. Földközelpontban (perigeumban) azonban 50 ezer kilométerrel közelebb van a Földhöz, mint földtávolpontban (apogeumban).

2014. júl. 13. 13:29
 1/7 Walter_Dornberger ***** válasza:
100%

Az érintett területeken erősebb dagály, nyilvánvalóan.

Ezenkívül vannak megfigyelések, - különösen rendőrségi statisztikák - amik úgy általában a telehold idején megszaporodó indulati és/vagy erőszakos bűncselekmények számának növekedéséről szólnak.

Az, hogy ez utóbbi jelenség erősebb lesz, azt nem hiszem, bár a jelenségre nem látok magyarázatot.

2014. júl. 13. 13:43
 2/7 A kérdező kommentje:
Sokkal nagyobbnak látjuk a Holdat ! [link]
2014. júl. 13. 13:45
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Igen, 12%-al látjuk nagyobbnak a Holdat. Vagyis ha nem olvastál volna róla, akkor tipped sem lenne, hogy megtörténik...

Sőt, a bizonyos Nap-Hold együttállások is kihatnak az apály-dagály jelenségre.

És ez a szuper-hold csak egy újságírók által kitalált szenzáció-hajhászás, lévén ÉSZREVEHETETLEN eszközök nélkül.

2014. júl. 13. 15:15
 4/7 anonim ***** válasza:
Megemlíteném, hogy amikor nincs szuperhold (pl. mert éppen újhold van) - akkor is ugyanekkora a hatása a dagályra.
2014. júl. 13. 15:32
 5/7 A kérdező kommentje:
Elipszis pályának hatása ?
2014. júl. 13. 19:45
 6/7 anonim ***** válasza:

Mármint úgy értettem, hogy ha éppen újhold van, de közel van a Hold, akkor is erősebb a dagály.

Sőt: akkor még erősebb, hiszen a Nap is azon az oldalon van.

2014. júl. 13. 20:28
 7/7 A kérdező kommentje:
Én is így gondolom !
2014. júl. 14. 19:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!