Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Szerintetek keletkezhetett...

Szerintetek keletkezhetett így a hold?

Figyelt kérdés

Nem vagyok egy nagy tudós zseni, és nem is nagyon tudom tudományosan körül írni.

Tegyük fel hogy a naprendszer kialakulása után még jópár millió évig stabil pályán volt a föld és egy másik, kicsit kisebb méretű bolygó. Ezesetben a hold. Évmilliók alatt annyira közel kerültek egymáshoz, esetleg frontálisan is ütközhettek, ennek hatására a hold külső rétegei teljesen leszakadhattak (mivel lényegesen kisebb volt mint a föld), és csak a mag maradhatott meg, amely ugye rengetek vasat tartalmazhat. Így évmilliókkal később a gravitáció ismét göbölyűvé tette őket, ezáltal egy véknyabb réteget képezve a holdon.

Ez magyarázhatná azt is, hogy a holdon földi kőzeteket találtak. Vagy az orosz üreges holtól elkezdve(ami a vas miatt, a hirtelen lehülésnek köszönhetően olyan), a kettős becsapódásig. Sőt ezért is közeledik folyamatosan a hold a földhöz, napról napra. ...

ui.: Ne oltsatok be nagyon, mint mondtam nem értek a témához, csak elmélkedtem... :D Ja és a helyesen író nagytudású kritikusokra sincs most szükség ...

2014. jún. 22. 21:02
1 2 3
 11/21 Wadmalac ***** válasza:

"Nem hiszem el, hogy néhány befőttes üvegnyi homok és kőzet bőven elég ahhoz, hogy infót gyűjtsenek a keletkezéséről."

Hát annyi nem, de az Apolló-missziók éppenséggel összesen olyan fél tonna holdkőzetet hordtak haza. :D

Amúgy könnyen lehet, hogy van víz, nem feltétlenül a talán létező buborékokban, de felszíni repedésekben már most is találták nyomát.

2014. jún. 23. 13:31
 12/21 A kérdező kommentje:
Na jó lehet kicsit alábecsültem a mennyiséget... :D De nincs igazam? Tudtommal nem szedtek össze mintát minden m2-ről. És akkor ki tudja még mi van például 10-20 méter mélyen. Változik-e a hőmérséklet mélyfúrásoknál, stb. Mert ezek nagyon sok mindenre magyarázatot adnának.
2014. jún. 23. 13:36
 13/21 anonim ***** válasza:
Hogy lehet visszhang (vagy akármilyen akusztikai jelenség) légkör hiányában?
2014. jún. 23. 14:23
 14/21 Wadmalac ***** válasza:

"És akkor ki tudja még mi van például 10-20 méter mélyen. Változik-e a hőmérséklet mélyfúrásoknál, stb."

Erre vannak az űrszondás radarmérések, infratérkép stb.

Elég sokat tudunk már, de persze mindent sosem fogunk és van még nyitott kérdés dögivel.

Csak tudod, te például azt kérdeznéd, mikor megyünk már újra oda, hogy kiderüljön, mások meg azt, hogy mi a fenének akarunk megint pénzt kidobni a holdraszállásra. :)

Én a további kutatás pártján vagyok, de nem én adom rá a pénzt. :D

2014. jún. 23. 14:26
 15/21 A kérdező kommentje:

Ez jó kérdés, hogy hogyan hallható a "gongás"? Vagy ezt is valami műszerrel állapították meg? Mert ami infót olvastam, azt úgy értelmeztem, hogy füllel hallható. Persze ha az űrhajósok állították akkor meglehet hogy van valami nagyon vékony légköre a holdnak.

Ha viszont a pénz az úr, miért kell ezerszeresét költeni egy olyan kutatásra ami vagy bejön vagy nem alapon működik a mars esetében. És miért nem lehet a holdra is küldeni valamit, ha már naponta lőnek fel szondákat az űrbe stb. Esetleges tesztelés céljából is. ...

2014. jún. 23. 14:31
 16/21 Wadmalac ***** válasza:

"Ez jó kérdés, hogy hogyan hallható a "gongás"? Vagy ezt is valami műszerrel állapították meg? Mert ami infót olvastam, azt úgy értelmeztem, hogy füllel hallható."

Hát a rezgés hallható, ha eljut a fülbe. Ha a "kongatáskor" lett volna ott űrhajós, aki oda tudja szorítani a fülét, akkor talán hallotta volna. De mivel a frekvenciákat nem ismerem, amiken a rezgés mérhető volt, lehetett éppenséggel infra- vagy ultrahang is. Az elhelyezett érzékeny szeizmográfok mérése mutatta ki a rezgést.

"akkor meglehet hogy van valami nagyon vékony légköre a holdnak."

Hát azt a minimális hidrogén és argon kipárolgást, ami ezen az alacsony gravitáción szépen el is szelel, én nem nevezném légkörnek, persze tiszta vákuumnak sem.

Ahhoz mindenesetre állati kevés, hogy bármi hangot hordozni tudjon.

2014. jún. 23. 14:51
 17/21 Wadmalac ***** válasza:

"Hogy lehet visszhang (vagy akármilyen akusztikai jelenség) légkör hiányában?"

Tegyük fel, hogy az űrben lebegsz szkafanderben és melletted lebeg egy templomharang.

Most odasózol neki egy nagyot egy kalapáccsal.

Attól, hogy vákuumban van, miért ne rezegne?

Na de hallod-e?

Természetesen nem, mert nincs közvetítő közeg.

De ha az űrsisakos fejedet nekinyomod a harangnak, nem hogy megsüketülsz, de még az összes fogtömésed is kiesik.

:)

2014. jún. 23. 14:54
 18/21 A kérdező kommentje:

Akkor ha tegyük fel, hogy egy szkafanderben lebegek az űrben, mint a gravityben. És felrobban mellettem egy űrhajó. Pont olyan véletlenül, hogy egy darabja sem talál el, a szkafander nem veszi át azt a rezgést amit a robbanás kiad? és mivel a szkafanderben van olyan közeg ami közvetít, így elméletileg hallható nem?

A másik. Hogy van egy süket néma ismerősöm, és ha diszkóban van akkor nem hall semmi mást csak az irtó nagy basszus hangokat. Az űrben még ennyit sem lehetne hallani? Azt leszámítva, hogy nincs közvetítő közeg.

2014. jún. 23. 18:09
 19/21 anonim ***** válasza:

Pontosan.

Ha semmi nem talál el, egy kukkot nem hallasz.

Esetleg, ha keletkezik a robbanástól egy nagy gázfelhő, az eltalál téged is.

2014. jún. 23. 22:39
 20/21 Wadmalac ***** válasza:

"és mivel a szkafanderben van olyan közeg ami közvetít, így elméletileg hallható nem?"

És a szkafanderen kívül nem kellene közvetítő közeg?

:)

2014. jún. 24. 07:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!