Mi a kísérlet lényege? (Szerves kémia)
Harom kemcsoben levo higitott tojasdeherje kis reszleteihrz szilard natriumkloridot, tomeny sosavat, illetve tomeny saletromsavat adagolunk, majd keves varaozas utan desztilalt vizet adunk mindharom kemcsohoz. Vegul harom eltero tapasztalatot figyelhetunk meg. Ismertesse es magyarazza, hogy milyen valtozasok kovetkeznek be!
Tomeny saletromsav feltetelezem a xantoprotein reakciot okozza, de nacl-lel es hcl-lel mi tortenik?
Értem, köszönöm!
Az NaCl tényleg kicsapja a tojásfehérjét? Amikor legközelebb csinálok rántottát, jobban megfigyelem :)
Silber jól mondja, kicsit kifejtem:
1. NaCl: elvonja a fehérjeoldat hidrátburkát, azért reverzibilis, mert víz hozzáadásával megszüntethető ez az állapot. (Szol-gél átalakulás)
2. Sósav: valóban, erős sav hatására irreverzibilis (megfordíthatatlan) átalakulás megy végbe. Megszűnik a kolloid állapot, a fehérje elveszíti tulajdonságait, biológiai funkcióját.
3. Xantoprotein reakció esetében az aromás gyűrűt nitrálja a salétromsav, -NO2 csoportot visz be a molekulába. (Ez történik, ha bőrre/körömre csöppen a salétromsav, de ki ne merd próbálni!!!! A bőrt szétmarhatja.)
Nem terveztem kipróbálni :))
Köszönöm szépen!!?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!