Miért viszket a szúnyogcsípés?
Csípés után viszket. És azért, mert gyulladás alakul ki, ugyanis a szúnyog belenyomja a nyálát a sebbe, hogy amíg szív, addig se alvadjon. Erre a nyálra reagál viszketéssel, duzzanattal a szervezet.
De mivel ezzel nem leplez semmit, ezért nincs hátrányban egy olyan szúnyoghoz képest, ami nem viszket. Ha a szúrás pillanatában kezdene viszketni, és percekig tartana a szúrás, akkor lenne előnye - de így nincs. Sőt, a legtöbb szúnyognak a csípését nem is érezni, csak akkor kezd el viszketni, amikor már messze jár a rovar :)
Írtam is, hogy nem a kémiai (biokémiai is beletartozik) háttere érdekel, azt eddig is ismertem, mindegy.
Nos, nem egészen. Nem utána kezd el viszketni, hanem a vérszívás megkezdésétől folyamatosan egyre jobban érződik. Én mindig a csípésre leszek figyelmes és agyoncsapom a dögöt.
Nem teljesen tökéletes az az érzéstelenítő cucc, amit a megsebzett pórusba pumpál. Csak annyira jó minőségű, hogy az épp elég szúnyogot ment meg a lecsapástól, hogy a faj ilyen szaporasággal gond nélkül fennmaradjon.
Az embernél ezek szerint nem tökéletes a módszer, de gondolj bele, a szúnyogok vérszívogatásában mennyire lehet jelentős forrás az ember. Ha minket soha többé nem tudnának megcsípni, az sem vetné vissza a szúnyog-populációt.
Egy tehén sokszor akkora felület, mint egy ember és ebből a felületből igencsak kis részen tud csapkodni. És még van pár száz fajta emlős, ami alkalmas a szúnyognak vért biztosítani. Ők kevésbé nyafognak egy szúnyogcsípésen, mint mi, úgyhogy miattunk nem fog megváltozni a faj.
Meg persze a mi kb. 40.000 évnyi fejlődésünk evolúciós léptékben csupán egy pillanat, a szúnyog ehhez még nem alkalmazkodott. De nem is kell neki.
De értsd már meg: az, hogy a csípés UTÁN viszket, és gyullad, a szúnyog számára totálisan mindegy. Egy nem viszketően csípő szúnyog semmivel sem szaporodik nagyobb eséllyel, mint egy viszketősen csípő szúnyog.
Az, hogy neked nem tetszik, meg szerinted előnytelen, a túlélés szempontjából nem az. És mivel a szúnyognak szüksége van a nyálra (az valóban növeli a túlélési hatékonyságot) ezért itt nincsen semmilyen evolúciós nyomás az iránt, hogy a viszketés nélkül csípjen.
Igen, én például legtöbbször nem érzem meg, csak néha.
A legtöbb állat (az ember csak egy a célpontot közül) meg szerintem a vastagabb, érzéketlenebb bőre miatt még kevésbé érzi meg, vagy ha mégis megérzi úgysem tud ellene semmit tenni, ugyanis nincs keze, amivel odacsapjon.
De van farkuk, amivel el tudják hajtani, vagy "testmozgásuk". Ingerlékenység is létezik a világon.
És spontán mutációk, amik akár az elmúlt 40000 évben is kialakulhattak, és elterjedhettek volna. Biztosan életképesebbek lennének a magukat nem felfedő egyedek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!