Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mire jó a kondenzátor?

Mire jó a kondenzátor?

Figyelt kérdés
Villamosmérnök hallgató vagyok, és őszintén nem értem teljesen minden pontját a kondenzátor működésének. Nem tud valaki valami jó cikket erről? Vagy csak elmagyarázná, hogy mikor érdemes/szokták alkalmazni? Miért vágja le a szinusz tetejét?

2014. máj. 28. 21:08
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
0%
2014. máj. 28. 22:12
 2/18 anonim ***** válasza:
37%

Csak azt ne mond hogy ilyen tudással felvettek.

Vagy villamosvezetőnek akartál jelentkezni csak elnézted?

2014. máj. 28. 22:19
 3/18 anonim ***** válasza:
50%

Ugye, te villamoskalóz leszel?

A kondenzátor nem önmagában vágja le a szinusz tetejét, hanem a kapcsolóüzemű tápokban.

Méghozzá azért, mert amikor békésen jön a szinusz, ahogy emelkedik a feszültség, egyszer csak bekapcsol a táp. Jól megszívja szegény szinuszt - ebből lesz aztán a vágás.

Aztán, mikor már elegendő töltést szerzett, akkor lezár, és a szinusz mehet tovább a maga útján.

Vagyis ez a fajta táp csak akkor terheli meg a feszültségforrást, amikor a feszültség a csúcsa közelében jár, és értelemszerűen a terhelés az levág egy kicsit a feszültségcsúcsból.

2014. máj. 28. 22:29
 4/18 anonim ***** válasza:

Pongyolán fogalmazva, a kondenzátor egy energiatároló eszköz. Az energiát villamos tér formájában tárolja. (Ahogy a tekercs meg mágneses tér formájában.) Egyfajta sűrítő (condenser), mert az elektronokat "sűríti" össze, halmozza fel a nagy felületein.

A lényeg, hogy a rákapcsolt feszültség hatására töltőáram indul meg, terheléskor pedig kisül, tehát áram folyik belőle.

Ezt a szinusz vágást nem értem, de ha az van, amit az előző kolléga írt, akkor annyi történik, hogy egy adott pillanatban elkezdjük terhelni, elkezd kisülni, vagyis csökken a feszültsége (tárolt energiája).

2014. máj. 29. 13:12
 5/18 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy vagyok vele, hogy ő legalább igyekszik bepótolni a hiányosságait. Ez mindenképp becsülendő dolog.
2014. máj. 29. 15:00
 6/18 anonim ***** válasza:
Kapcsolóüzemű terhelés többnyire vágja a színusz tetejét, mivel csak ott terheli. Azért kapcsolóüzemű!
2014. máj. 29. 15:13
 7/18 anonim ***** válasza:

Mondjuk akkor sem konkrétan a kondenzátor vágja, csak a jelalak úgy fog alakulni rajta.

Kérdező, nem tudnál egy rajzot vagy konkrétumot linkelni, hogy mire gondolsz?

2014. máj. 29. 15:46
 8/18 anonim ***** válasza:
100%

"Csak azt ne mond hogy ilyen tudással felvettek.

Vagy villamosvezetőnek akartál jelentkezni csak elnézted?"

Én is szinte nulla tudással mentem fizika szakra. Elmentem rá, mert érdekelt, csak későn jött meg az eszem hozzá. Azóta is azon vagyok, hogy mindent megtanuljak. Ezért nem leszidni meg kiröhögni kell az embert, hanem biztatni. Kinek lesz az jó, ha kikerül a nagyvilágba úgy, hogy nem tudja mi az a kondenzátor, mert nem mert kérdezni pont az ilyen megnyilvánulások miatt? Senkinek... Rajta legalább látszik, hogy komolyan veszi azt, amit csinál.

2014. máj. 29. 21:37
 9/18 A kérdező kommentje:

Hm. Gondolom azok az emberek, akiknek a humorérzéküket csak létrára állva tudtam lehúzni a felhők közül, gyermekkorukban Kandó Kálmán és Neumann János által készített pedigree eledelt rágcsáltak minden vasárnap délután, azért voltak már ekkora mérnökök már 19 éves korukra. Nem gondolom, hogy az én hibám, hogy nem tanítják meg rendesen de elnézést, ha nem is akarom megtanulni.

A kompetenciához közelálló embereknek, köszönöm a válaszukat. Esetleg nincsen valami jegyzetük? Csak mert én igazából azt sem értem, hogy hogy megy át az áram rajta. Átmegy egyáltalán rajta? Vagy csak a töltések csinálnak valamit a fegyverzetek között?

2014. máj. 30. 00:13
 10/18 anonim ***** válasza:
56%

A kondenzátor az elektronikai kapcsolások leggyakrabban használt alkatrésze és így a működése az alap információk közé tartozik. Aki felsőfokú tanulmányokba kezd attól elvárható hogy a legegyszerübb dolgokat önállóan az interneten fellelhető információkból elsajátítja, megérti.

Ha ez nem megy akkor komoly kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban hogy helyes úton jár-e.

2014. máj. 30. 08:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!