Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hol keletkezik a virtuális kép?

Hol keletkezik a virtuális kép?

Figyelt kérdés

A 15 cm vastag üveglemez alatt egy kicsi szemcse fekszik. Hol keletkezik ennek látszólagos képe, ha a látósugár merőleges a lemez felületére, és az üveg törésmutatója 1,5?

A megoldás szerint a kép 5 cm-rel közelebb kerül az üveglemez felszínéhez.

Hogy jön ez ki? Én próbáltam optikai úthossz segítségével kiszámolni, de pont az ellenkezője jött ki (hogy lejjebb van)...

2014. máj. 4. 21:36
 1/3 A kérdező kommentje:
Most kiszámoltam általános látósugár-szögre, viszont ha behelyettesítem a 0 fokos beesési szöget, akkor 0-val kéne osztani. Határértékben viszont kijön a megoldás, csak nem tudom, hogy ilyet szabad-e.
2014. máj. 4. 21:55
 2/3 anonim ***** válasza:

Itt a megoldás:

[link]

Nem a legszebb, de pragmatikus.

A 15+r cm a szemcse valódi távolsága a megfigyelőtől, ahol r az üveglap teteje és a megfigyelő közötti távolság. A látszólagos távolság pedig 10+r cm. Mivel szorosan illeszkedik a szemcse az üveghez, így mondhatni, hogy az üvegből indulnak a sugarak. Ahogy elérik a felszínt Snellius szerint törnek, ezt leírtam és rajzoltam a képen. A sugarak széttartóbbak lesznek, és a meghosszabbításuk metszésében lesz a látszólagos kép. Elneveztem mindent. Alul kirajzoltam nagyobban az egyik háromszöget, a benne lévő szegek magyarázata a következő. A fenti szög béta, mert egyállású a másik bétával, az alfa meg váltószög a másik alfával. Mivel közvetlen a megfigyelő alatt van a szemcse, nagyon kicsi szögekkel van dolgunk, szóval bátran alkalmazhatjuk a sin=tan közelítést. Tehát a válasz, mint az a megoldásodban is van, hogy a valós pozíciójától 5 cm-rel feljebb keletkezik a látszólagos kép. Ha valami nem tiszta, akkor írj nyugodtan.

2014. máj. 5. 18:05
 3/3 anonim ***** válasza:
Ja és igen, ne az arányokat nézd a képen, ez nyilván nem pontos és valósághű, csak egy vázlat.
2014. máj. 5. 18:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!