Fogak: mi a magyarázata a következőknek?
- miért van az, hogy az állatoknak nem szuvasodik a foguk, az embernek igen?
- miért nem gyógyul be egy rossz fog egy csonttöréshez hasonlóan?
De, az állatoknak is szuvasodik, ill. az embernek sem.
Egyrészt attól függ, hogy ki mit eszik... ha cukrosat, akkor sokkal jobban szuvasodik a fog. Medvék járhatnak így pl.
Másrészt az ősembernél akkor volt szuvas fog, amikor sok cukros gyümölcsöt evett.
A fog azért nem gyógyul be (legalábbis csak nagyon keveset tud gyógyulni), mert a kifejlett fogban már nincs meg az a sejtréteg, ami felépítette a zománcot.
A belseje pedig hiába gyógyulna: az már nem bírja azt az igénybevételt, amit a rágás jelent.
Sajnos ez a probléma, hogy a fog ilyen könnyen és gyorsan romlik, a "teremtés", vagy természet zsákutcája.
Tudniillik az egészséges fog szükséges az egészséges emésztéshez.
Egyre jobban hiszek abban, hogy ez genetikai kérdés is.
Dédnagymamám 92 éves korában hunyt el. Hat gyermeket hozott a világra, és halálakor egyetlen egy foga hiányzott, a többi egészséges volt.
A barátnőm 53 éves. Nincs fogköve. Neki sem, a fiának és a lányának sem!
Ez érdekelne: vajon milyen lehet a génje, a nyálösszetétele, hiszen átlagosak az étkezési szokásaik.
Ennek járjon már valamelyik tudós, kutató utána.
Erre én is kíváncsi lennék, mert nekem gyerekkorom óta elég romlékonyak a fogaim, pedig mosom őket rendesen. Tömött fogaim voltak, az elsőt 17 éves koromban húzták ki, majd 20 évesen egyet gyökérkezeltek. Ezután kb 10 évig semmi problémám nem volt, és az utóbbi 4 évben még 2-t ki kellett húzni (ebből 1 bölcsességfog) és mostanában tömni is kellett néhányat. Kalciumhiányom elvileg nincs, mert iszok tejet és rengeteg tejterméket is fogyasztok, viszont a múltkor azt olvastam, hogy a szervezet elsavasodása is okozhatja a fogak romlását. Ez viszont előfordulhat... Az én családomban néhány embernek voltak rossz fogai, mármint hogy gyorsan romlottak.
Az előbb azt olvastam, hogy a kutyáknál pl nem fordul elő fogszuvasodás: "a húsevőkben ez a betegség nem alakul ki, mert a szájukban lévő lúgos ph nem alkalmas a fogszuvasodást kiváltó baktériumok elszaporodásához."
De, minden állatnál előfordulhat fogszuvasodás.
A legtöbbnél azért fordul elő ritkábban mint az embernél, mert ha mégis megtörténik, akkor kihullik a foga, ha kihullik a foga nem tudja megenni az ételt, ha nem tudja megenni az ételt, akkor megdöglik.
Valamennyit a fogak is tudnak regenrálódni, de egy luk olyan mintha egy másik csontod rögtön kettétörne. Meg a fog kicsit más anyagból is van, szóval nem egyszerű gyógyulnia, nem éri meg a szervezetnek a ráfordítást.
A fog szuvasdodási hajlandósága a felépítésétől és a benne folyó anyagcserétől függ, azaz genetikai. A mosás maximum tisztán tartja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!