Termokémiai egyenletek megértése (Hess-tétel)?
A következő termokémiai egyenletek a titán előállításához szükséges Kroll-féle eljárást írják le. Az A reakcióban képződő titán(IV)-kloridot többek között titán(IV)-oxid (TiO2) előállításához is lehet használni. Tanulmányozza a termokémiai egyenleteket, majd válaszoljon a kérdésekre!
Termokémiai egyenlet (link)
1.kérdés:
Mennyi energia szükséges annak a magnéziumnak az újrahasznosításához, amely egy mol titán előállításához szükséges?
Javítókulcs:
1232 KJ/mol
Ezt a feladatot még meg is értettem.
2.kérdés:
Mennyi a teljes energiamérlege 1 mol titán előállításának?
Javítókulcs:
721 KJ/mol
Össze kell adni A, B és C reakció energiamérlegét! Ne feledje el azt az energiamennyiséget sem, amelyet egy mol titán előállításához szükséges magnézium újrahasznosítása igényel (B reakció).
Nem értem miért szükséges a teljes energiamérleghez a magnézium újrahasznosításának energiája? Ebben semmi logikát nem látok. Mert én először arra gondoltam hogy csak A+B reakció. Nagyon nem értem hogy miért kell a C reakció energiamérlege. Valaki aki érti el tudná nekem magyarázni??
3.kérdés:
Mennyi a teljes energiamérlege 1 mol titán-dioxid előállításának (A és B reakció)?
Javítókulcs:
-219 KJ/mol
Ebben a feladatban meg az az érdekes, hogy az eredmény csak akkor jön ki ha A+D adom össze. nem lehet, hogy elírták a zárójelben lévő betűt?
2. Azért kell a magnézium energiája, mert azt újrahasznosítják ebben a rendszerben, nem kukázzák ki, így bele kell számolni az energiamérlegbe.
3.
'A' reakció: dH(A) = -84 kJ/mol = dH [TiCl4] + 2 x dH [CO] - dH [TiO2]
'D' reakció: dH(D) = -135 kJ/mol = dH [TiO2] - dH [TiCl4]
dH(A) + dH(B) = 2 x dH [CO] = -219 kJ/mol
Csak a szén monoxid képződéshője nincs kompenzálva, a többi kiesett, szóval eza teljes energiamérlege a titán-dioxid előállításának. Legalábbis a feladatban megadott rendszer alapján.
A 2-est valamennyire értem.
De a 3-ast még mindig nem igazán.
Azért kell az A és D egyenletet venni mert a titán-dioxid csak abban szerepel?? Sajnos még mindig nem értem, hogy miért szerepel a zárójelben (A és B reakció).
Miért kell: "dH(A) + dH(B) = 2 x dH [CO] = -219 kJ/mol"? Miért kell a dH(B) hozzáadni, és nem dH(D)??
Biztos, hogy nem így lenne helyes: dH(A) + dH(D) = 2 x dH [CO] = -219 kJ/mol.
U.i:
Pedig fizikából elég jó vagyok termodinamikából, de úgy látszik a termokémia nem igazán olyan mint a termodinamika.
Így már értem. Akkor szerinted a zárójelben lévő (A és B reakció) szerinted akkor elírhatták??
Szeretném majd ezt a könyvet megvenni:
Villányi Attila: ÖTÖSÖM LESZ KÉMIÁBÓL I-II. Példatár és megoldások
Nem tudod véletlenül, hogy ebben a könyvben vannak-e termokémiával kapcsolatos feladatok, és megoldásai??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!