Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit gondoltok erről "az ember...

Mit gondoltok erről "az ember értékítélet által alkotja meg az identitást. Mindenki ítélkezik. "?

Figyelt kérdés
2014. ápr. 30. 20:16
 1/3 anonim ***** válasza:
Az ítélkezés szónak van egyfajta morális töltete, ami miatt cikinek tűnhet. De az ítélkezés nem más, mint döntés. Az pedig szükségszerű dolog, ha több lehetőség áll előtted.
2014. ápr. 30. 20:32
 2/3 anonim ***** válasza:
Az értékítélet azt jelenti, hogy az ember minden őt ért másik emberi hatást (jórészt ösztönösen) minősít a saját értékrendjével való összehasonlítással. Majd az eredmény alapján a jelenséget negatívnak, vagy pozitívnak tekinti aszerint, hogy az övé alatt, vagy fölött érzi. Ezzel valójában véleményt formál a dolgokról. Az "ítélkezik" nem az "elítél", "megvet" értelmében értendő, hanem önmagával való összehasonlításként.
2014. ápr. 30. 21:43
 3/3 2xSü ***** válasza:

Ítélni kétfajtaképpen lehet:

Megítélni: Azaz a jelenséget a saját értékrendszeremben elhelyezni. Én például úgy ítélem meg, hogy nem szeretem a spenótot.

Elítélni: Azaz a jelenséget elhelyezni a normarendszerben, kizárni a sajátunkból, és másokat is erre ösztönözni. Például elítélem az embereken végzett kísérletezést. Nem csak olyannak tartom, amit magam nem tennék meg, de olyannak, amit másnak sem szabad, és ha valaki mégis ilyen cselekedetre vetemedik, azt ebben meg kell akadályozni, fel kell emelni a szavunkat ellene, stb…

A kettő nem ugyanaz. Én megítélhetem a spenótot úgy, mint számomra nem ehető táplálékot, ennek ellenére semmi problémát nem jelent számomra, hogy más spenótot eszik. Nem fogok ellene tiltakozni, nem fogom az illetőt sem jobbnak, rosszabbnak vagy „másabbnak” tartani.

Az ember megítél dolgokat a saját világképe, ízlése, adottságai alapján. Ez beépül a saját világképébe, a részévé válik, saját véleménye lesz a dologról. Ez határozza meg aztán azt, hogy kik vagyunk, miről mit gondolunk, mire hogyan reagálunk, mihez hogyan viszonyulunk. Ergo tényleg mindenki megítéli az őt körbevevő világot. Aki valamivel kapcsolatban nem tenné meg ezt a lépést, nem ítélné meg, az nem tudna mi alapján reagálni rá. Nem lenne kiszámítható, hol így reagálna, hol úgy, ahogyan éppen a szél fúj. Ez nem személyiség, nem identitás. Az identitás afféle önazonosság. Ha nincs mihez képest azonosnak lenned, akkor aligha beszélhetünk identitásról.

2014. máj. 1. 11:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!