Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mennyit érthet mai árfolyamon...

Mennyit érthet mai árfolyamon Széchenyi 60. 000 forintja, amit az MTA alapításához ajánlott fel?

Figyelt kérdés

Már az 1791. évi országgyűlés tudományi bizottsága is felvette programjába a katonai és a képzőművészeti akadémián kívül egy magyar tudományos akadémia felállítását. Az 1825-ös reformországgyűlésen (a követek november 2–3-ai kerületi ülésén) ennek az ötletét ismét felelevenítették. Már az első gyűlésen szóvá tette az intézmény szükségességét Máriássy, Sáros vármegyei követ, de különösen nagy hatása volt Felsőbüki Nagy Pál beszédének, amelyben hevesen kikelt azon elkorcsosodó főurak ellen, akik elhanyagolták a magyar nemzet és a magyar nyelv érdekeit. Ezt követően Széchenyi is felszólalt, melynek során „a nemzetiség és nyelv erősítése, terjesztése és pallérozása szent céljára” felajánlotta minden jószágának egyévi jövedelmét, amit 60 000 forintban állapított meg. A bejelentést nagy lelkesedés fogadta, a beszéd után többen is anyagi hozzájárulást ajánlottak fel az intézmény létesítésére: Vay Ábrahám 8000, Andrássy György gróf 10 000, Károlyi György gróf 40 000 forintot, de rajtuk kívül is sokan támogatták a tervet anyagi juttatásokkal. November 8-án a négy első alapító írásban is benyújtotta ajánlatát a nádorhoz és az alsó- és felsőtáblához, majd november 21-én az alakítandó tudós társaság tervének alaprajzát is. József nádor, aki 10 000 forintot adományozott az akadémiának, bizottságot nevezett ki az alaprajz megtárgyalására, amelyben Széchenyi is tevékeny részt vett. A bizottság javaslatai 1827. augusztus 18-án a királyi szentesítést is megkapták, az alapítást 1827-ben törvénybe iktatták.

Ma is elég nagy összeg a 60- és 40 ezer forint, szóval az az összeg ma mennyit érne? Gondolom sok tíz milliárdos összeg...

2014. ápr. 29. 13:22
 1/3 anonim ***** válasza:

Nem lehet ezt egy az egyben átváltani, megbecsülni is nehéz.

"Gondolom sok tíz milliárdos összeg..."

Ez azért túlzás, talán fél milliárd.

Hasonlítsd össze pl. az akkori fizetésekkel:

Az alkalmazottak fizetésüket pénzben és terményben kapták meg.

Az uradalmi tiszttartó például kb évi 400 ezüstforintot, az erdőőrök, hajdúk évi fizetsége kb 60 ezüstforint, egy béres évi juttatása: 40 ezüstforint volt.

A természetbeni juttatás értéke legalább uennyi volt.

6 tyúk 1 forint, egy "ház" kb 300 forint volt.

Fentiek alapján, becslésem szerint, egy akkori forint legfeljebb 5-6 ezer mostani forintnak felelhetett meg.

2014. ápr. 30. 12:24
 2/3 anonim ***** válasza:

"Aki gyorsan ad kétszer ad!"

A mondás szerint és ez igaz......

Ő jókor, időben adott, ez felértékeli.

2014. ápr. 30. 13:59
 3/3 A kérdező kommentje:

Nem tudom megfogalmazni.... de szerintem 6 ezernél biztosan több, nem?

Azért mekkora épületet építettek fel, illetve még fizetések is kiteltek belőle évekig kb 50 embernek, anyag- eszköz beszerzések indultak, szóval azért mondom, hogy itt sok milliárdos lenne a beruházás.

Persze értem a levezetést, és igaz is, csak szeretnék egy összeget látni, hogy mennyiért lehetne ugyanazt mondjuk most megcsinálni.

Én biztos vagyok benne, hogy egy amolyan Soros- féle támogatási összeget elér, azaz sok milliárdos.

Hozzáteszem, hogy a beruházást saját emberek-saját alapanyagokból is végezték, ezért az összeg nagy része visszaszállt a felajánlókra.

Illetve rossz nyelvek szerint különböző eszközöket bérbe adtak ki, és évek során jócskán bejött a feláldozott összeg. Természetesen ez nem csökkenti a "jóságot" csak árnyaltabbá teszi az abszolút önzetlenséget.

Köszönöm egyébként a válaszokat!

2014. ápr. 30. 14:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!