Kémia. Az alkohol útja a szervezetben (etanol)?
1.Az alkohol anyagcsere zavarokat okoz.Hogyan védekezik ellene a szervezet?Írja fel a kémiai folyamat egyenletét, és adja meg a vegyületek szabályos neveit!
2.Milyen töménységű alkohol keletkezhet a szeszes erjedés során?
3.Mi a tiszta szesz?
4.Miért használják a kalcium-oxidot abszolút alkohol előállítására?
5.Hogyan állít elő a vegyipar etanolt?Írja fel a a folyamat egyenletét!
6.Milyen színű lánggal ég az etanol?Írja fel a tökéletes égésének egyenletét!
7.Hány cm3 etil-alkoholt tartalmaz 0,5 liter 7 térfogat%-os barna sör?
8.Hány deciliter 4 térfogat%-os világos sör tartalmaz 10 cm3 etanolt?
9.Hány dm3 standard állapotú szén-dioxid-gáz keletkezik 360 g szőlőcukorból az alkoholos erjedés során?
elkezdtem egy kémiai feladatsort kitölteni, a végére értem de ezekre nem tudom a választ.Valaki segítene?
1. A szervezet (a máj) fokozatosan lebontja az. etanolt, először acetaldehiddé, majd ecetsavvá.
2. Legfeljebb 20%-os, mert ennél magasabb alkoholtartalom felett az erjesztőgombák nem életképesek.
3. 96%-os etil-alkohol. Desztillálással már nem töményíthető.
4. Mert a tiszta szeszből (96%) abszolút szesz előállításához -mivel desztillálással nem lehet- vízelvonószert használnak, például kalcium-oxidot.
5. Szőlőcukor erjesztésével.
C6H12O6 --> 2 C2H5OH + 2 CO2
6. Halványkék színű a tökéletes égésekor, de ha szennyeződést tartalmaz, a láng felső harmada sárgás.
C2H5OH + 3 O2 --> 2 CO2 + 3 H2O
7. 0,5 l = 500 cm3. 500 * 0,07 = 35 cm3
8. 10 : 0,04 = 250 cm3 = 2,5 dl
9. Ez egy eléggé komplex feladat, ha akarod, leírhatom prrivátban. A lényeg, hogy a megoldás 88 dm3, ha jól számoltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!