Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Van rá mód, hogy egy atomot...

Van rá mód, hogy egy atomot neutronra, protonra és elekronra bonts és egy másik típusú atomot állíts elő? Van rá példa?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy technikailag lehetséges de van rá módszer, hogy gyakorlatban is meg lehessen valósítani? Itt most konkrétabban arra gondolok, hogy egy nagyon gyakori elemből pl. oxigén egy nagyon ritka elemet pl. rhodiumot elő lehet-e állítani. Maga a módszer érdekel leginkább.
2014. ápr. 20. 20:13
 1/4 anonim ***** válasza:
atomreaktorrol hallottal mar?
2014. ápr. 20. 20:42
 2/4 anonim ***** válasza:

Azért ezt nem úgy szokták, hogy fölbontják alkotóelemekre, aztán ismét összerakják... így borzasztó drága lenne.

Vannak célzott reakciók, amikor egy atomba belelőnek egy másikat, és tudják, hogy mi lesz az eredmény.

De ha ezzel pénzt akarsz keresni, le kell lombozzalak: ez így még mindig sokkal (legalább 100-szor) drágább, mint kibányászni azt a ritka anyagot.

2014. ápr. 20. 20:59
 3/4 anonim ***** válasza:

Itt szerintem a neutron befogással,alfa részecske befogással kell játszani sokat.

A megoldás szerintem az lehet a te példád esetében hogy először is tovább kéne fúzionálni az oxigént olyan 1,5·109 K hőmérsékleten.Aztán ha elértél egy közeli elemet a végtermék elemhez képest,akkor azon már csak finomítani kell alpha részecske befogással,vagy hasonlókkal.Mondjuk az se lenne lehetetlen hogy egy állat nagy atommagot kettéhasítunk és ez lenne mondjuk a végtermék elem,legalábbis az gyik bomlástermék (ezt írta első is,ezt fissziónak,maghasadásnak hívjuk)

Ajánlom figyelmedbe a csillagokban lezajló C (szén) ciklus folyamatát,ott erről lehet olvasni hogy az instabil izotópok a kilökött és befogott részecskékkel hogyan változnak át egymásba.

2014. ápr. 20. 21:01
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Ja igen,elfelejtettem hogy a kérdés gyakorlati jellegű.Második jól beszél,ezzel a technikával nem érdemes előállítani semmit se.Jelenleg szerintem nincs olyan anyag a Földön (a transzurán elemek néhány kivételével) aminek a nukleoszintézise hatékonyabb lenne mint a bányászata,kémiai kivonás.
2014. ápr. 20. 21:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!