Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy tudom megállapítani egy...

Hogy tudom megállapítani egy anyagról, hogy milyen oldószer oldja?

Figyelt kérdés
A leonurinra gondoltam és az azt írja, hogy vízben oldhatatlan.
2014. ápr. 19. 10:29
 1/3 Dubi ***** válasza:

Nem mentem be most a Reaxys-ra megnézni a fizikai tulajdonságait, de ha erről kérdezel:

[link]

Nos, ez eléggé poláris molekula, és hideg vízben is oldható.

2014. ápr. 19. 13:15
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszi előző, és ezt hogy tudom megállapítani más anyagoknál?
2014. ápr. 19. 20:22
 3/3 Dubi ***** válasza:

Kell hozzá egy kis kémiai megérzés és különlegesebb esetekben eletronegativitási tábla, hogy eldöntsd, mennyire poláris a molekula. Illetve a polaritásvektorokat is össze kell adni, hogy megtudd, van e netpolaritása a molekulának, de ez inkább a kisebbekre jellemző. Az alapokat középiskolában megtanítják, a finomságokat pedig a vegyészek megérzik, mert van tapasztalatuk. Bocsi, ha ez nem túl konkrét, de pl vegyész képzésen vagyok, és az alap dolgokon kívül nem tanítottak mást. Persze matekozni lehetne, de azt senki sem szereti, és oldószerenként változnak a dolgok.

Egyébként ez érdekes gyógyszerészeti problémákat vet fel. Ugyanis, rengeteg gyógyszert találtak fel, ami fantasztikusan hatékony lett volna, csak éppen nem lehetett a gyakorlatban használni, mert nem oldódik fel vízben, azaz az emberben - na ilyenkor próbálják polarizálni a molekulát, úgy, hogy ne veszítsen jelentősen a hatékonyságából, és ne is bomoljon le méreggé a szervezetben. Általában nitrogén és oxigén variációival játszanak (nemkötő elektronpárok, hidrogén kötés, ergó jelentősen növeli a vízben oldhatóságot), kicserélve a szént, és oldhatóbbá téve az anyagot. És mért írom, hogy játszanak? Mert valóban azt teszik, renegeteg variációt összevetnek olyan szempontok alapján, mint hatékonyság, hatásidő, mennyiség, gyárthatóság,és igen, oldhaóság. A gyógyszerkutatás ezen úttörője Sir James Black volt, ha jobban érdekel, hogyan játszanak a gyógyszermolekulákkal a tudósok, akkor érdemes rákeresni a munkásságára.

2014. ápr. 19. 20:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!