Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » SÜRGŐS Hogyan oldódnak egymásb...

SÜRGŐS Hogyan oldódnak egymásban az alábbi anyagok?

Figyelt kérdés
kísérletet kell csinálni és sajnos nem tudom megmagyarázni a dolgokat a feladat h. Megvizsgálni h. hogyan oldódnak egymásban az alábbi anyagok és megmagyarázni a polaritás segítségével...víz olaj vagy benzin só jód etanol.

2014. ápr. 13. 19:10
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Falusi bunkó vagyok jó:)!Na félredobom most.Ki is próbálhatnád,a saját kezeden!Ma én is egy tepedt olaj voltam,de nem is sima vízzel oldottam le magamról!Amúgy meg bocs!Látom tényleg sürgős!
2014. ápr. 13. 19:34
 12/15 A kérdező kommentje:
Azt tudom hogy a vízen "úszik" az olaj innen köv. h mivel a víz poláris az olaj csakis apoláris lehet.:)
2014. ápr. 13. 19:36
 13/15 A kérdező kommentje:
Én kérek elnézést a bunkózásért:)
2014. ápr. 13. 19:42
 14/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat minden jót!:)
2014. ápr. 13. 19:56
 15/15 anonim ***** válasza:

Víz: poláris

Olaj: apoláris

Benzin: apoláris

Só: ionos

Jód: apoláris

Etanol: poláris (-OH csop.) és apoláris is (-C csoportok)

Hasonló hasonlót old. A sót vagy NaCl-t végsősoron egy nagyon-nagyon erősen poláris molekulának lehet felfogni, de már olyan nagy elektronegativitás külöbbségekkel, hogy ionvegyületnek tekintjük.

Víz-olaj: nem elegyedik

Víz-benzin: nem elegyedik

Víz-só: oldódik

Víz-jód: nem oldódik (Habár inkább emelt szinten vagy egyetemen szokás tudni, hogy a jód kicsit oldódik vízben, mivel olyan intermolekuláris kh.-k alakulnak ki közöttük, amelyek lehetővé teszik a jód kismértékű feloldását. Ez az oka annak, hogy a jódosvíz halványsárga.)

Víz-etanol: oldódik

Olaj-só: nem oldódik

Olaj-benzin: elegyednek

Olaj-jód: oldódik

Benzin-jód: oldódik

Benzin-etanol: oldódik

Só-jód: két szilárd anyag, nincs semmi...

Só-etanol: nem oldódik

Etanol-jód: van oldódás

2014. ápr. 15. 01:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!