A neuron gátló, vagy csak egy szinapszis, és ha az utóbbi, akkor akkor melyik fele dönti el, hogy gátló-e? A pre- vagy a posztszinaptikus?
Figyelt kérdés
2014. ápr. 8. 09:03
1/1 sadam87 válasza:
Úgy tudom (de nem vagyok benne teljesen biztos), egy neuron csak egyféle ingerületátvivő anyagot (neurotranszmittert) termel. Azaz az összes szinapszisban, amiben az adott neuron vesz részt, ugyanaz az ingerületátvivő anyag fog felszabadulni.
Ugyanakkor egy neurotranszmitter számos receptorhoz kötődhet. Bár sok olyan anyag van, aminek csak gátló (GABA), vagy serkentő (glutamát) receptorai ismertek. Ugyanakkor sok neurotranszmitterről kiderült, hogy fontos gátló és serkentő receptorai is vannak (pl. szerotonin). Szóval egy idegsejt nem kizárólag serkentő vagy gátló hatású lehet. (Ugyanakkor úgy tudom, a legtöbb idegsejt jellemzően csak az egyik vagy másik hatást váltja ki.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!