Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mennyire veszélyes egy Tesla...

Mennyire veszélyes egy Tesla tekercs?

Figyelt kérdés
Pl. itt ha a közelébe mennék, mekkora veszéllyel lenne rám? Illetve mekkora áramerősséggel "dolgozik" ez? http://www.youtube.com/watch?v=roSInpuwID4

2014. márc. 26. 21:26
 1/8 Banc ***** válasza:
100%
Alapvetően hatalmas feszültségekről van szó, de ennek ellenére nem halálos, ugyanis a Tesla-tekercs nagyfrekvenciás váltóárammal dolgozik, annyira, hogy már érvényesül a skin-hatás, tehát az áram főleg a bőrödön haladna, de ennek ellenére valószínűleg komoly fájdalmat és égési sérüléseket okozna.
2014. márc. 26. 21:31
 2/8 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm szépen a válaszod! Az egészen kicsik is (ami a videóban van annál kisebb) ilyen sérülésekre okozására képesek?
2014. márc. 26. 21:35
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

A Tesla tekercsek sem egyformák, nemcsak méretük, teljesítményük, feszültségük, frekvenciájuk is különbözik.

A nagyfrekvenciás kisülések kevésbé veszélyesek mint a hálózati feszültség, vagy a természetes villámok. Oka, hogy a nagyfrekvenciás áram a bőr felületén halad, csak kevéssé hatol a test belsejébe. ( Skin-hatás )

De nem tanácsolom, hogy a közelébe menj!

2014. márc. 26. 21:45
 4/8 Banc ***** válasza:

Láttam egyszer egy házilag összeszerelt, tényleg mini 12V-os Tesla-tekercset, és mikor kész lett azzal szórakoztak, hogy cigit gyújtottak vele...

Tehát igazából a szikrák, amiket látsz, azok az áram hatásai a levegőre. Gyakorlatilag izzásig hevítik azt abban az ívben. Képzelheted, mennyire lehet kellemes...

De mindezek ellenére szívesen kipróbálnám magam is, milyenek az élettani hatásai, persze megfelelő körülmények között :P

Érdemes lenne keresni valami beszámolót, hátha valaki már megtette

2014. márc. 26. 22:19
 5/8 anonim ***** válasza:
Vannak arról is videók, hogy mondjuk egy lámpacsővel a kézben odanyúlnak a közelébe, vagy más eszközzel, hogy ne direkt a bőr felületén landoljon az ív, vagy egy teljes testet fedő ruhában. Szóval nem olyan vészes, de nem árt átgondolni, mi mennyi. A legújabb poén a zenélő Tesla tekercs :)
2014. márc. 28. 20:09
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszotokat! http://www.youtube.com/watch?v=WH0G9vmwtRM

ez a Tesla kb. olyan szikrákat ad mint egy öngyújtóban lévő piezo?

2014. márc. 28. 21:58
 7/8 anonim válasza:
100%
Nem a tesla tekercs szikrája a veszélyes, hanem az ami a 100000 voltot kialakítja... kondenzátorok, négyszögjelgenerátorok stb. ha otthon barkácsolod össze, akkor veszélyes tud lenni.
2014. márc. 30. 21:12
 8/8 anonim ***** válasza:

Én konkréten közelítettem már hozzá, többször is, kiégett fénycsővel is, de kulccsal is.

Fontos hangsúlyozni, hogy profi eszközökről volt szó és szakértői gárdáról, nem otthoni barkács...

Az ég egy adta világon nem éreztem semmi különöset, pedig rajtam keresztül ment az áram, ugye skin effektus ahogy a többiek írták.

NEM javaslom otthoni kipróbálását, tekintve, hogy freki, és a teljesítmény, feszültség, nagyon nem mindegy...

2015. jan. 6. 17:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!