Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mitől alakult ki az, hogy...

BaluVagyok kérdése:

Mitől alakult ki az, hogy némely ország nevének végén -ia, míg másoknál -ország végződés van?

Figyelt kérdés

Példa:

Svédország és nem Svédia

ámbátor

Norvégia de nem Norvégország

Nos?

#földrajz #nyelvtan #nyelvetimológia
2014. márc. 12. 22:13
 1/6 anonim válasza:

Tippelni tudok maximum, Norvégia, mondjuk pont nem jó példa, de most végignéztem a térképen, és azt vettem észre, hogy az "ia" végződésű országok területe római uralom alatt állt, talán innen a latinos asszociáció. Egy két kivétel van ezen az oldalon is, mint SpanolORSZÁG (Hispania)Németország (Germania)

Viszont a római birodalom területén kívül nem tudok ia végződésűt.

Talán a népcsoportok magyarosított neveire nehéz volt ráilleszteni a latinos "ia"-t.

Pl. Hispánok (Espanyol) "Spanyolia"

Jobbat nem tudok kitalálni

2014. márc. 12. 22:53
 2/6 TappancsMancs ***** válasza:

Azért a Svédia is jó meg a Norvégország is :)

Amúgy érdekes kérdés.

2014. márc. 12. 22:57
 3/6 anonim válasza:

Poportugália, brazilia, algéria,Nigéria, Libéria, Bolivia, NAmibia, Szomália, India, Sziria, szaud-arábia, elég sok ia végzödésű van europán kivül is. Kulfoldi nyelvekbol vettük át szerintem.

Brasil,Nigeria, Somalia, India, syria, saud arabia, liberia, namibia,

2014. márc. 12. 23:03
 4/6 anonim válasza:
Mongolia, malajzia, indonézia, dánia, libia, gruzia, bulgária, de például mi is Hungária, angolul Russia Italia, Malária utolsó vicc :D
2014. márc. 12. 23:11
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
A tuti, amikor -ia is, -ország is: Franc-ia-ország! :D
2014. márc. 12. 23:47
 6/6 anonim válasza:
2fontos ország kimaradt Mauritánia és Etiopia :DD
2014. márc. 14. 08:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!