Miért tér el a nemesgázok atomsugara/atommérete a periódusokban balról jobbra logikus csökkenést mutató tendenciától?
Egy 11-12. évfolyamnak írt Mozaikos feladatgyűjtemény egyik tesztjében csodálkoztam el mikor a P, Ar, Na, Mg2+,és Na+ részecskék mérete közül az Argonét adta meg legnagyobbnak a megoldókulcsban. Utána néztem az adatoknak és azok is ezt erősítették meg, de magyarázatot sehol sem találtam, a wikipédia csak még jobban összezavart. Feltették már előttem is ezt a kérdést, de ott sem találtam egyoldalú választ, valamint a faktos tanárom sem tudta megmondani. Nagyon megköszönném, ha valaki segítene!
Egy 11.-es gimnazista
A helyes megfejés az, hogy az argon sugara a legKISEBB.
[Lásd: [link] , bár ebben az Ar pont nincs benne, de az egyébként 106±10 pm].
Ezek az elemek/ionok mind egy periódusban vannak.
Egy perióduson belül pedig jobbról balra (vagyis a magasabb rendszám felé) CSÖKKEN az atomok mérete, ennek az okát szerintem a google 1. találata szerintem elég jól leírja.
Nem nyílik új elektronhéj, így az elektronok pusztán emiatt nem kerülnek sokkal messzebb egymástól, a mag töltése viszont nő, így az egész elektronrendszer közeledik majd a maghoz (több proton -> nagyobb vonzóerő).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!