Légbuborék gyorsulását hogy kell kiszámolni?
Levezetgettem a végsebességet, ezt a képletet használhatod:
v=2,128*R^2, ahol "v" a buborék végsebessége, "R" a sugara. Megjegyezném, ez csakis vízre, és 20°C-os hőmérsékletre működik.
A gyorsulás... Az már más téma. Az alábbi fizikafórumon ( [link] a következőt írják:
"However, the bubble quickly reaches a terminal velocity.", azaz "A buborék gyorsan eléri a végső sebességét.". Ezt annak nagyon kicsi tömegével magyarázzák, így csak kis mértékben hat rá gravitációs erő. Ergó a gyorsulás elhanyagolható, és elhanyagolható hibával számolható a felúszás ideje a megteendő út, és a végsebesség segítségével.
"v=2,128*R^2, ahol "v" a buborék végsebessége, "R" a sugara"
És ugye R is változik: egyre nagyobb, mert egyre kisebb a nyomás.
Nem is kicsit: pl. a felszínnél kb. 6%-kal nagyobb mint 2 m mélyen volt.
És változik a nyomás, meg változik a sűrűség, meg változik a gravitációs állandó, meg változik a hőmérséklet, a súrlódási együttható, a viszkozitás...
Egy medencénél még nem vétünk akkora hibát ezzel, hogy nagyban eltérjünk a valóságtól. A konstansba sok mindent belevettem én is, a 6% hiba elhanyagolható.
"...a 6% hiba elhanyagolható."
Hát ez érdekes! Akkor a konstansod (2,128) lehet 2 vagy 2,2 is( a +-6%-ba belefér).
Miért adtad meg 0,05% pontossággal? xD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!