Emelt kémia érettségi 4. kísérlet?
Ez az a kísérlet, amikor van KI és KBr vizes oldata és ezek kvalitatív analízise a kérdés. Először klórt vezetsz hozzá, aminek hatására barna lesz, majd szén-tetrakloridot öntessz hozzá, aminek hatására az első alján lila, a második pohár alján barna fázis jelenik meg. Ha ez az a reakció, akkor ez a megoldás:
A klórgáz hatására elemi halogének keletkeznek, mivel a I- és Br- halogenidek képesek redukálni a pozitívabb standardpotenciálú halogénelemeket, így a Cl2-t, míg önmaguk oxidálódnak. Az alábbi reakció szerint:
2I- + Cl2 = I2 + 2Cl-
2Br- + Cl2 = Br2 + 2Cl-
A megjelenő sárgásbarnás színt az elemi jód és a bróm okozza. A kísérlet szempontjából ez a reakció azért volt fontos, hogy valóban elemi állapotú halogének keletkezzenek, mivel egyébként a reakció nem megy végbe egyszerű halogenidekkel széntetraklorid hatására. Amikor CCl4-t öntünk az oldathoz és kicsit összerázzuk az oldatot, akkor valóban egy alsó lila fázist és egy felső színtelen fázist látunk az első kémcsőben. Ennek az az oka, hogy a bekerült CCl4 kioldotta a vízben található jódot, s mivel maga a CCl4 apoláris, a H2O pedig poláris, ezért az összerázás ellenére is egy fázisba kerülnek előbb-utóbb. Lesz egy alsó I2-t tartalmazó CCl4 fázis, és egy felső vízfázis, amiből a CCl4 kivonta a jódot. Ez az extrakció vagy kivonás jelensége. A szétválás a sűrűségeknek megfelelően történik.
A brómmal ugyanez a helyzet, csak ott a széntetrakloriddal barna színt kapunk nem pedig lilát.
Nagyon szépen köszönöm, igen ez az a kísérlet! :)
Első: nem én csináltam a kísérletet, hanem két másik lány, én csak néztem, és nem voltak valami precízek, de nem csak ennél, a többi kísérletnél sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!