Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Emelt kémia érettségi 4....

Emelt kémia érettségi 4. kísérlet?

Figyelt kérdés
Órán megcsináltuk kis csoportokban, de valamit elszúrtunk így össze-vissza írtam le a színeket. Szóval hogyan is van ez a kísérlet, leírná valaki? Köszönöm!
2014. febr. 23. 15:26
 1/5 Silber ***** válasza:
Ha kémia érettségit akarsz tenni, kissé precízebbnek kéne lenne. Egyáltalán mit is csináltatok? Ez az apróság kimaradt...
2014. febr. 23. 15:37
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Ez az a kísérlet, amikor van KI és KBr vizes oldata és ezek kvalitatív analízise a kérdés. Először klórt vezetsz hozzá, aminek hatására barna lesz, majd szén-tetrakloridot öntessz hozzá, aminek hatására az első alján lila, a második pohár alján barna fázis jelenik meg. Ha ez az a reakció, akkor ez a megoldás:

A klórgáz hatására elemi halogének keletkeznek, mivel a I- és Br- halogenidek képesek redukálni a pozitívabb standardpotenciálú halogénelemeket, így a Cl2-t, míg önmaguk oxidálódnak. Az alábbi reakció szerint:

2I- + Cl2 = I2 + 2Cl-

2Br- + Cl2 = Br2 + 2Cl-

A megjelenő sárgásbarnás színt az elemi jód és a bróm okozza. A kísérlet szempontjából ez a reakció azért volt fontos, hogy valóban elemi állapotú halogének keletkezzenek, mivel egyébként a reakció nem megy végbe egyszerű halogenidekkel széntetraklorid hatására. Amikor CCl4-t öntünk az oldathoz és kicsit összerázzuk az oldatot, akkor valóban egy alsó lila fázist és egy felső színtelen fázist látunk az első kémcsőben. Ennek az az oka, hogy a bekerült CCl4 kioldotta a vízben található jódot, s mivel maga a CCl4 apoláris, a H2O pedig poláris, ezért az összerázás ellenére is egy fázisba kerülnek előbb-utóbb. Lesz egy alsó I2-t tartalmazó CCl4 fázis, és egy felső vízfázis, amiből a CCl4 kivonta a jódot. Ez az extrakció vagy kivonás jelensége. A szétválás a sűrűségeknek megfelelően történik.

A brómmal ugyanez a helyzet, csak ott a széntetrakloriddal barna színt kapunk nem pedig lilát.

2014. febr. 23. 16:17
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Ja és még vmi: tehát az 1. pohár a jód, második a bróm. (ha ez a reakció:D) mert csak érettségi kísérletekben néztem és 2008-as lehet változott azóta vmit)
2014. febr. 23. 16:17
 4/5 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm, igen ez az a kísérlet! :)

Első: nem én csináltam a kísérletet, hanem két másik lány, én csak néztem, és nem voltak valami precízek, de nem csak ennél, a többi kísérletnél sem.

2014. febr. 23. 21:29
 5/5 anonim ***** válasza:
81%
Ha valamit nem értessz, írd ide. Én szívesen válaszolok nagy unalmamban.
2014. febr. 24. 00:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!