Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi történik azzal, aki sugárzó...

Mi történik azzal, aki sugárzó élelmiszert eszik? Tehát olyat ami radioaktív

Figyelt kérdés
2014. febr. 11. 09:19
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Az étel radioaktivitási szintjétől függő mértékű sugárbetegséget (sugárfertőzést) kap. Az erős radioaktív sugárzás roncsolja a sejteket, szöveteket, tehát ezek apránként felbomlanak a sugárzás következtében. Ha ez a felbomlás lassabb, mint a szervezet természetes regenerációs sebessége, akkor a paciens életben marad, és jó eséllyel nem következik be maradandó károsodás a szervezetben (leszámítva azt, hogy a későbbiekben valószínűleg sokkal nagyobb eséllyel fog elrákosodni valamely szerve). Ha viszont nagyobb a radioaktív sugárzás pusztítása, mint amit a szervezet regenerálni képes, akkor a szervezet sejtjei, szövetei felbomlanak, működésképtelenné válnak, és a paciens hamarosan meghal.


A sugárzás a csontvelőt pusztítja el a legkönnyebben. Ez azért baj, mert a csontvelő termeli a vörösvérsejteket, amelyeknek az oxigénszállításban van szerepük. Ráadásul a csontvelő csak nagyon lassan, vagy egyáltalán nem tud regenerálódni. Ha kevés a vörösvérsejt a vérben (fehérvérűség), akkor a szervezet sejtjei nem jutnak elég oxigénhez, ami állandósuló, egyre fokozódó izomfájdalommal, általános izomgyengeséggel, rosszulléttel, hányingerrel, hányással, később ájulással, kómával, végül halállal végződik.

2014. febr. 11. 09:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm, azt tudod, hogy milyen fajta élelmiszerek sugároznak a legjobban? Mert valahol régebben olvastam hogy vannak élelmiszerek amik sugárzást bocsájtanak ki és nem szeretnék rákos lenni.
2014. febr. 11. 09:44
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

A fukusimai szardíniák :D


Nyugi, nem kell megijedned, minden élelmiszer radioaktív egy bizonyos mértékig, tehát bármit eszel, az valamekkora mennyiségű sugárzást bocsát ki. A növények a földből felveszik a radioaktív izotópokat is, azokat beépítik a szervezetükbe, tehát ha megeszed, abból a Te szervezeted is beépíti ezeket az izotópokat. Ugyanúgy a növényevő állatok szervezete is beépíti magába a növényekből nyert tápanyagokkal ezeket az izotópokat, tehát ilyen szempontból mindegy, hogy állati vagy növényi eredetű kaját eszel. Mivel az emberi szervezet is beépíti ezeket, így minden ember (köztük Te is) mutat bizonyos szintű radioaktivitást. (Azt tudtad, hogy egy átlagos, 70 kilós ember szervezetében minden egyes másodpercben kábé 16millió radioaktív bomlás történik?)


De ez a sugárzási szint jócskán alulmarad az egészségügyi határértéknek, vagyis annak a szintnek, amit az egészséges szervezet képes probléma nélkül tolerálni, regenerálni. Az evolúció folyamán mindvégig ki voltunk téve bizonyos mértékű sugárzásnak, tehát erre fel van készülve a szervezet, nem lesz tőle különösebb baja.


Ha mégis akarsz ellene tenni, akkor érdemes búzacsírát, mézet, kecsketejet is fogyasztani, ezeknek jótékony hatásuk van ilyen irányban, gátolják a rákosodás megindulását, ill. lassítják annak terjedését, fejlődését. Érdemes továbbá kerülni a sok szénhidrát (cukrok) fogyasztását, ez növeli a rákosodás sebességét, mert a legfrissebb kutatások szerint a sok szénhidrát tápanyagként szolgál a rákos sejtek számára.

2014. febr. 11. 10:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 Shai-Hulud ***** válasza:
100%

"A fukusimai szardíniák :D "


:DDD

2014. febr. 11. 11:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 A kérdező kommentje:
Azért én nem viccelődnék a fukusimai szardíniával, rengeteg civil veszett oda amikor rájuk dobták az atomot és lakhatatlan lett az egész város mint Csernobil.
2014. febr. 11. 11:41
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Hmmm... Fukusimára sosem dobtak atomot, azok Hirosima és Nagaszaki voltak. Fukusimában atomerőmű-szerencsétlenség történt néhány éve, egy földrengés, és az azt követő szökőár pusztítása következtében.

Továbbá Csernobil nem egy város volt, hanem egy atomerőmű-telep, ott nem lakott senki (állandóként). Az itt dolgozók főként Pripjatyban laktak, ami egy mesterségesen létrehozott város volt nem messze az atomerőműtől, és kizárólag az erőmű munkásai, ill. azok családja részére lett felépítve.

2014. febr. 11. 11:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:

Ha még mindig vannak félelmeid, keress rá: jód a sugárzás ellen

[link]

2014. febr. 11. 13:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:

Általában az erősen sült, égett ételek veszélyesek.

Amúgy azért nem érdemes a természetes sugárzástól félni, mivel a normál szint duplája a leghasznosabb a szervezetnek. Ott a legkisebb a rák esélye. Ez azért van, mert ott a szervezet érzi a veszélyt és jobban védekezik.

2014. febr. 11. 22:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 gromo ***** válasza:

#1 : "Ha kevés a vörösvérsejt a vérben (fehérvérűség)..." Valószínűleg ezt csak túlzott egyszerűsítés céljából írtad, nem erről van szó. A fehérvérűség a fehérvérsejtek daganatos jellegű megbetegedése, amikor ezek közül valamelyik sejtvonal excesszív és kontrollálatlan osztódásba csap, ennek következtében valóban megemelkedik az adott fehérvérsejtek száma és aránya, de ez nem olyan mértékű, hogy a vörösvértestek teljesen" kiszoruljanak" a vérből és emiatt a vér "fehérré" válna. Kétségkívül - a csontvelőt is beszűrő hatása miatt - csökken a vvt szám és "vérszegénység" lép fel ezen betegeknél, de a halál oka nem a vörösvértestek kiszorítása, hanem az, hogy egyéb szervek működése előbb mondja fel a szolgálatot( vese, máj, immunrendszer, kp. idegrendszer, stb). Bocs a kiegészítésért.


Egyébként a természetes háttérsugárzásban benne van a táplálékkal elfogyasztott radioaktív izotópok sugárzása. Ez egyébként elenyészően csekély. Átlagosan egy honpolgár kb 2,5 mS ( milliSievert) évi össz sugárdózist kap. Ennek nagyobb része mesterséges eredetű ( kb 1,5 mS), amit elsősorban orvosi tevékenység következtében kap az ember ( röntgenvizsgálatok, CT, izotópos vizsgálatok, stb)A világon történt nukleáris balesetekből származó sugárzás évi szintje Magyarországon kb 0,1 mS, ami elhanyagolható.

A fenti sugárdózisoknak a determinisztikus (előre látható, megjósolható) hatása gyakorlatilag semmi. Az ún sztochasztikus (véletlenszerű) hatásról meg nem szerezhető adat, ezt nem lehet mérni, nem lehet bizonyítani. Ez utóbbi egyébként lehet káros is, és hasznos is. ( pl. lehet, hogy a szervezetedben spontán keletkezett rákos sejt éppen a megevett radioaktív K+ ot tartalmazó izotóp sugárzása következtében pusztul el és nem okoz kifejlődött megbetegedést ). Igen, ez alapján az élet egy nagy lutri. Mindenesetre emiatt ne aggódj. Egy átlagos röntgenorvos 4-6 mS sugárzást kap évente, és (vizsgálták! ) nem nagyobb a rosszindulatú daganatos megbetegedések aránya közöttük. Egyébként a profi barlangászok kapják talán a legmagasabb dózist az "átlag"emberek között, mivel a földkéregben előforduló radioaktív radon a kéregüregekben felhalmozódik, ezért a barlangokban a radioaktív sugárzás jóval magasabb, mint a föld felszínén. Nem ritka, hogy barlangi vezetők évi 8-10 mS összdózist is begyűjtenek.

2014. febr. 12. 14:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:

"Valószínűleg ezt csak túlzott egyszerűsítés céljából írtad, nem erről van szó. ..."


Köszönöm a kiegészítést! Nem vagyok szaki a biológiai oldaláról (mondjuk igazából a radioaktivitás oldaláról sem), tehát köszi a javítást. Így én is tanultam a dologból :)

2014. febr. 12. 15:30
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!