Curie kémiaversenyben (4. forduló) tudnátok segíteni?
1, Két felirat nélküli üvegben két fehér por van. Milyen vegyületek ezek?
Vízben oldjuk őket, az első feloldódik a második nem. Az oldat kémhatása savas. Ha ezüst nitrát oldatot öntünk hozzá kicsapódik.
Hevítés hatására az elsőnél gázfejlődés tapasztalható, a második nem változik.
Lángfestés az elsőnél nincs szín, a második téglavörös.
Ha koncentrált kénsavat adunk hozzá az első esetben gázfejlődés tapasztalható, a másodikban nem.
A második vegyület moláris tömege 5,8-szerese az elsőének. Ez a vegyület háromféle elemből áll, melyeknek tömegszázaléka: 38,7%, 20%, 41,3%.
2. Hogyan lehet előállítani oxigén, széndioxid, és klór gázt 0,05 mol/dm3 koncentrációjú KMnO4 oldattal erősen savas közegben? Milyen anygokat használjunk ehhez? Írd fel a folyamatok egyenletét!Milyne térfogatú KMnO4 oldat szükséges a megadott gázokból 0,1 mól előállításához.
3. A felsorolt anyagokból 0,1 mol/dm3 koncentrációjú oldatokat készítettünk: HNO3, KNO3, NaOH, NH3, H2CO3, Na2CO3, NH4Cl, H2SO4
Megmértük a pH értéküket, de összekeveredtek az eredmények:
13;0,7;1;7;5,1;11,6;3,7;11,1
Következtesd ki (ha tudod, ki is számolhatod), hogy melyik pH melyik oldathoz tartozik!
Állításaidat minden esetben indokold!
Az első üvegben levő mindenképp klorid, hisz AgNO3-ból csapadékot képez, amit csak kloridok tudnak (AgCl).
Mivel savas a kémhatása és eredetileg szilárd volt, így NH4Cl-re gondolok. Az ammóniavegyületek általában hőérzékenyek, így NH3-fejlődéssel reagálnak rá, lángot nem festik. Kénsav hatására gázfejlődés... Nincs elírva? Mert az erősebb kénsav ugyan kiűzi a gyengébben (HCl) sójából, de inkább HCl-oldat keletkezne, minthogy kipárologjon, hacsak nem melegíti fel olyan mértékben az oldáshő.
Második üvegben levő nem oldódik vízben, téglavörös a lángfestése (kicsit problémás, ugyanis oldatba szoktuk vinni a fémionokat hogy lángot festhessünk velük, pl. kloridok formájában, de ez most nem téma), tehát Ca-bázisú só lesz. Ha vízben nem oldódik, akkor lehet Ca3(PO4)2
Én is Curie-s vagyok, számold át a százalékokat és ez jön ki! Siess holnap leadási határidő! :P
Sok sikert! Talán majd találkozunk!
2. 2 KMnO4 + 5 H2O2 + 3 H2SO4 → 1 K2SO4 + 2 MnSO4 + 5 O2 + 8 H2O
2 KMnO4 + 5 (COOH)2 + 3 H2SO4 → 2 MnSO4 + K2SO4 + 10 CO2 + 8 H2O
2 KMnO4 + 16 HCl = 2 KCl + 2 MnCl2 + 5 Cl2 + 8 H2O
V=n(KMnO4)/c(mindig 0.05)
Anyagmennyiség: O2: 0.04 mol
CO2:0.02 mol
Cl2: 0.04 mol
A 3.-at nem tudom levezetni felből, mert már leadtam, de az erős savaknál a pH-t egyszerű logaritmus függvénnyel lehet kiszámolni. A gyenge bázisokat a bázisállandó segítségével, aztán a logaritmus függvénnyel.
(pH=-lg.koncentráció)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!