Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Lehetséges hogy egy tárgy úgy...

Lehetséges hogy egy tárgy úgy töri meg a fényt vagy teljesen átengedi hogy láthatatlan legyen?

Figyelt kérdés
2009. dec. 6. 16:55
 1/9 anonim ***** válasza:
Hát, a számunkra nem érzékelhető UV fény kvarc küvettán áthaladva szintén nem látszik
2009. dec. 6. 17:02
 2/9 anonim ***** válasza:
Persze.Időszakosa a táblaüveg is ilyen akkor repülneki a madár,középsuliban láttam ilyet furcsa "élmény".
2009. dec. 6. 17:03
 3/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat,de én inkább egy olyan tárgyra gondoltam ami a számunkra látható fénynél láthatatlan tud lenni,és nem átlátszóra(üveg) hanem pl egy 1x1 méteres fakockára.
2009. dec. 6. 17:13
 4/9 anonim ***** válasza:
Víz? :D
2009. dec. 6. 17:24
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Csinálnak ilyen bevonatot, már el tudják azt érni, hogy a fény "körbefolyik" a tárgy körül és úgy foyltatja az útját, hogy a megfigyelő nem látja a bevont tárgyat.

A gond csak az, hogy ez kb. pár nanométeres táryakra működik (egy átlagos sejt ennek kb a 1000-szerese). De a tudósok bizakodóak.

A jelenséget egyébként viccesen Harry Potter effektusnak is hívják, neten van róla anyag, de jobbára angol.

Pl:

[link]

De az angol wikiépdián az invisibility szócikkből elindulva lehet találni sok egyetemi kutatócsoportot, aki ezzel foglalkozik.

2009. dec. 6. 17:25
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm minden válaszolónak,mindenkit felpontoztam,várom a további válaszokat is!
2009. dec. 6. 19:24
 7/9 anonim ***** válasza:
Elméletben lehetséges ilyen bevonatot készíteni, csak a gyakorlatban még az előző válaszoló által is leírt pár nanométeres mérettartományban tartanak, de (érthető okokból) az ilyen kutatásokat jól pénzelik a hadseregek.
2009. dec. 6. 23:58
 8/9 anonim ***** válasza:

Bár az egyik kommentedben kizártad a "fényáteresztéses" esetet, az alapkérdésben benne van.

Tehát, ha sikerül elérni egy tárgynál, hogy a törésmutatója megegyezzen a környezetével, akkor az a tárgy az adott környezetben láthatatlan. A gond az, hogy pl. a levegő törésmutatója sem állandó, mert ugye nyomás-, hömérséklet-, összetétel-függő, és sokszor még egy relatíve kis térrészben is inhomogén ( pl radiátor feletti levegő) De van olyan üveg, ami a vízhez nagyon nagyon közeli törésmutatójú, és bizony igen nehezen vehető észre a víz alatt. (Mosogatás ... azt hiszed végeztél, erre ott vigyorog a víz alatt a majdnem láthatatlan üvegpohár :D )

2009. dec. 7. 14:56
 9/9 anonim ***** válasza:
én anélkül is láthatatlan vagyok az emberek számára !
2009. dec. 12. 15:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!