Kb. mennyi ideig felismerhető a földfelszínen egy meteorkráter?
Figyelt kérdés
Tudom, hogy ez éghajlati viszonyoktól függően változik.
Mondhattok egy általános becslést, vagy egyes klímarégiókra lebontva is.
2009. dec. 5. 15:18
1/6 anonim válasza:
Erre nagyon nehéz pontosan válaszolni,mert relatív maga a kérdés.Attól is függ hogy mekkora meteor illetve a kialakult kráter mérete. 1m?10m?/100m?1km?10km? esetleg még nagyobb ?
2/6 A kérdező kommentje:
Hát, én elsősorban kilométeres nagyságrendben mérhető kráterekre gondolok.
Tehát úgy 500 méteres átmérő felett.
2009. dec. 5. 18:26
3/6 anonim válasza:
A növényzet pillanatok alatt visszanő(10-50 év),maga a kráter mélyedése az 200.000-500.000 évre tippelek 500M-es kráter esetén. A mexikói yukatan félszigetnél lévő óriás krátert(Chicxulub kráter) egy 10 km aszteroida hagyta,immár 65 millió évvel ezelőtt,és még ma is látszódik speciális képeken(műholdas felvételek).De egy geológus biztosan többet tudna mondani ezekről.
4/6 A kérdező kommentje:
Pont ez az. Hogy speciális felvételen.
2009. dec. 5. 19:05
5/6 anonim válasza:
De hát ez egy folyamat...nem úgy van hogy letelik 499.999 év Dec.31-nap .....még látszik, aztán "holnap" már semmi nyoma.Maga a nyom eltűnése egy sok tízezer éves folyamatos erózió munkája. Lehet a válasz az,hogy a laikusnak már 50 év és nem veszi észre a kinőtt erdőtől a krátert,. Lehet 200.000 év és 1 geológus még megmondja, és eltelik 50 millió év és egy szuper műholdas képen még 1-icipicit még mindig látszik.
6/6 A kérdező kommentje:
Persze, persze.
Bocsánat. Nem így értettem.
Csak azt akartam kifejezni, hogy a kérdésem arra irányult, hogy ha ott állsz a felszínen, vagy levegőből nézed, akkor mennyi idő elteltével ismerheted fel.
Amúgy a válaszod nagyon hasznos volt és köszönöm
2009. dec. 5. 19:37
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!