Melyek azok a fémek amelyekre kevésbé hat a mágneses mező?
Pl majdnem az összes fém. Itt le van írva az a néhány, amire hat a mágneses mező. A többire egyáltalán nem.
A megfogalmazás azért így sántít.
A statikus mágneses mező.
Mert a változó mágneses mező minden fémre hat, mindben indukál áramot, ezzel mágneses teret is kelt, ami a Lorentz-erő formájában igenis kölcsönhat a gerjesztő mágneses térrel.
Ez alapján én nem mondanám azt, hogy nem hat rá.
A statikus mágneses mező valóban csak a ferromágneses fémeken fejt ki lényeges hatást.
Attól tartok, nem értetted a választ. Elolvastad egyáltalán?
Meg nézz már rá a linkre, nem véletlenül tettem be.
A középiskolai Függvénytáblázatok végen részletesebb táblázat van. (Bár nekem egy elég régi példányom van.)
Eredményes böngészést!
Az a kérdés, hogyan "hat" rá. Dia-, para- és ferromágneses anyagokra változó mágneses mező egyaránt hat, hiszen - ahogy előttem is írták - változó mágneses mezőben mindnél keletkeznek örvényáramok például.
Mágneses vonzóerő leginkább a ferromágneses anyagoknál lép fel, paramágneses anyagoknál szintén (mint az Al is), de sokkal-sokkal gyengébben. Diamágneses anyagoknál taszítás lép fel, de az is különböző mértékű lehet.
"Diamágneses anyagoknál taszítás lép fel"
Igaz.
Csak ez fémekre csak az abszolút nulla fok közelében jellemző. :)
#8:
OK, updateltem magam. Úgy emlékeztem, hogy fémek közt nem jellemző a diamágnesesség. Szenilizálódom. :D
Ha szőrözni akarnék, azt mondanám, a bizmut csak félfém.
A bizmut "családja":
Nitrogén, foszfor, arzén, antimon.
De nem szőrözök, határeset - elfogadom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!