Minden égés diffúzió, vagy minden diffúzió égés? A napban végbemenő hidrogéndiffúzió nyilván nem oxidáció, de az is nyilvánvaló, hogy hatalmasabb energiákat szabadít fel, mint a "földi" értelemben vett égés (oxidáció).
a napban nem diffuzio van, hanem FUZIO, hidrogenatomok egyesulnek heliumatomokka. ez semmilyen ertelemben nem 'eges'.
az eges egyebkent sem diffuzios folyamat.
Ehhem.
Hát ez meglesz, de gondoltam, azzal kezdem, hogy itt kérdezem meg. Azért kösssssz, most aztán rennnnngetegget segítettél....
#2 Ja igen, FÚZIÓRA gondoltam :D
Van az energia-felszabadító folyamatoknak valamilyen összefoglaló nevük? Biztos van...
Lassú felfogásom és halvány emlékeim szerint minden oxidációs folyamat (ételből származó anyagok sejt-szinten felhasználása energia-felszabadításra, rozsdásodás stb) egyfajta lassú égés, de a definíció szerint elég az, hogy oxidáció menjen végbe: akkor az már égés.
A FÚZIÓ nem oxidáció, de akkor meg mi igen.
(Na valahogy így akartam, azt hiszem.) :D
Hát ez inkább magfizika. És a napban a hidrogénnek nem a diffúziója, hanem a fúziója történik, ami energia felszabadulásával jár.
A részletek nélkül a lényege, hogy az elemeknél az elektronok úgynevezett energiapályákon keringenek. Bizonyos helyzetekben az elektronok más pályákra kerülnek, például alacsonyabb energiaszintre. A kettő különbözete (mert az energia nem vész el, csak átalakul), kisugárzódik valamilyen formában. Ezt érzékelheted például a fényben, vagy a napsugárzás hőjében.
A fúzió az a jelenség, mikor több elem atomja egyesül és egy új, nehezebb elem keletkezik. Ilyenkor az elektronok átrendeződnek és sok részecske szabadul fel, amely szétsugárzódik energia formájában. Itt vegyük figyelembe, hogy az elem eredetileg egyben anyag is volt. Mostantól egy része, vagy az egésze pedig energia. Mint tudjuk, E=m*c^2, vagyis elég kicsi anyagból elég nagy energia keletkezhet.
Fúzió kialakulásához persze elég extrém körülmények kellenek, ami a napban adott. Ezeknek a körülményeknek létrejötte egy másik történet. Földi körülmények között ez nem működik, most próbálnak olyan berendezéseket létrehozni, ahol - nagyon kicsi, atomi mennyiségben - ez reprodukálható. Magát a jelenséget már sikerült megvalósítani, ipari felhasználása még jó messze van.
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
Itt újraírtam a kérdést, de utolsó válaszhoz azért megy a zöld pacsi, köszönöm :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!