Azonos számlálójú törtek?!
Sziasztok! Becs' szó, anno még kedveltem is a törteket mint témakört a matematikában, de most kifogni készül rajtam egy ötödik osztályos, a 'tört' fogalmát gyakoroltató feladat. Légy szíves, segítsetek; köszönöm!!!
A következőképpen szól(nak):
Alakítsuk azonos SZÁMLÁLÓJÚ törtekké, majd hasonlítsuk össze a törteket!(hasonlítás: növekvő és/vagy csökkenő sorrendbe állítás)
a.,
3/7; 2/5; 4/9; 8/11; 6/13; 12/19
b.,
7/3; 2/7; 14/5; 4/3; 28/23; 7/5
Nem azonos NEVEZŐJŰ törtekké kellene alakítanunk ahhoz, hogy össze tudjuk hasonlítani az így kapott törteket? Hiszen a nevező adja meg az 'alaphangot', nemdebár?! Persze, így bődületes törtek jönnének létre - figyelembe véve a megadott számok legkisebb közös többszörösét...
Előre is köszönöm MINDENKI segítségét!
Januári Hóvirág
Ha csak össze kell őket hasonlítani, az nem nagy ügy úgy se, ha a számlálójuk azonos: minél nagyobb a nevező, annál kisebb a tört. (Persze így összeadni őket tényleg reménytelen…)
a)
24/56, 24/60, 24/54, 24/33, 24/52, 24/38;
24/60 < 24/56 < 24/54 < 24/52 < 24/38 < 24/33.
b) hasonlóan…
Kedves Válaszoló!
Nagyon köszi, világos, amit írtál és szerintem jól is számoltál, de azt kérik: alakítsd azonos számlálójúvá (hú, ez értelmes szó?!:)). De hogy miért kérik az azonos számlálót??? Hisz annak semmi jelentősége...
számlálójú – Nekem nem húzza alá a Firefox. (A „komment” szót viszont igen…)
Amúgy látod, hogy van jelentősége, most állítottam őket növekvő sorrendbe azonos számlálójúvá alakítással. Azonos nevezőjűvé alakítással is megy, csak mint írtad, az úgy rosszabbul néz ki. A matematikában is szabad eltérni a megszokott útról, csak természetesen oda kell figyelni.
366795/855855, 342342/855855, 380380/855855, 622440/855855, 395010/855855, 540540/855855
> „csak éppen én nem látom túl sok gyakorlati értelmét egy efféle feladatnak...”
Gyakorlati jelentősége annyiban van, hogy látod, hogy szabad ötletelned egy matekfeladat megoldásához.
> „nem semmi, hogy ezt így képes voltál kiszámolgatni.”
Ehhez már elővettem a számológépem.
:-)
A "képes" alatt (most) elsősorban azt értettem, hogy volt türelmed végigzongorázni.
Köszi még1X!
"Nekem ilyenkor már emelkedik a vérnyomás -és koleszterinszintem (meg miden más is) egyaránt... :DDD"
Ha a libidód is emelkedik a törtektől, akkor szívesen vállalok matek-korrepetálást a szóban forgó tananyagból :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!