Melyik iskola volt az ahol egy osztályból 4 Nobel-díjas tudós került ki?
Nobel-díjasok emléktáblája a fasori gimnázium falán
Cím:
VII. Városligeti fasor 17-21.
Erre gondoltál ?
Hát nézd, rágugliztam, és ha magyar díjazottakról beszélünk, akkor valószínű, hogy ez így nem nagyon stimmel.
Végignézve a Nobel-díjasok listját, Wigner (1963 - fizikai) és Harsányi (1994 - közgazdaságtani) ugyanabba az iskolába jártak, a Fasoriba, de nem voltak osztálytársak, nyilván. WIgner osztálytársa volt Neumann, aki ugyan szintén világhírű, de nem Nobel-díjas (matematikai-informatikai Nobel nincs is).
A Piarista Gimnázium tanulója volt Hevesy (1943 - kémiai) és Oláh (1994 - kémiai), szintén nem osztálytársak, persze.
Wignernek meg nem sok köze volt az atombombához. a Manhattan-projekt mellett foglalt állást politikailag, de nem vett benne részt tudtommal. Szóval nem teljesen értem, mit akarhatott a tanárod, de mivel ennek a kiderítése számomra is 5 percet vett igénybe, a tanár is, és te is megteheted legközelebb (nem csesztetés, mert ha nem volnának ilyen forumok, sokszor nem is volna mire rákeresni, de szerintem többet lehet belőle tanulni).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!