A termőtalaj pusztulása a Földön tényleg ilyen riasztó méreteket öltött? Vannak olyan régiók, ahol több termőtalaj képződik, mint ami elpusztul vagy károsodik?
Az alábbi szöveget találtam egy cikkben (nak.hu), dátuma 2013. november 04.:
"Kutatások szerint Európában jelenleg 17-szer gyorsabban pusztul a talaj, mint ahogy épül vagy helyreáll, azaz 17 kg termőtalaj megy tönkre, amíg 1 kg újraéled. Amerikában ez az érték tízszeres, Ausztráliában ötszörös. A helyzet Kínában a legrosszabb, ahol a talajpusztulás mértéke 57-szeres. "
A cikk, amiből az idézet van sok helyen megjelent, a forrását még nem találtam meg.
A cikkben szó van arról, hogy a mezőgazdasági termékek ásványi anyag tartalma hogyan csökkent 1975 és 2005 között. Ez szorosan összefügg a termőtalaj állapotával is. Ezt az elemzést a Gödöllői Agrártudományi Egyetem felmérése támasztotta alá, azt nem tudom, hogy pontosan milyen termékeket vizsgáltak meg.
Itt a cikk egyik változata, ahol a Gödöllői Agrártudományi Egyetemet megemlítik:
Itt van egy alaposnak tűnő cikk a témában:
Itt az összefoglalás a cikk végén:
Összefoglaló
A legfontosabb dolog, amit ki kell hangsúlyozni, hogy a zöldségek és gyümölcsök továbbra is tápanyagban a leggazdagabb élelmiszerek, ezért mindenki étrendjének szerves részei kell legyenek. Igaz, hogy a bizonyítékok szerint ezekben egy mérsékelt csökkenés ment végbe a tápanyagtartalom szempontjából, de az átlagfogyasztónak vélhetően ezzel nem kell foglalkoznia.
Mindemellett a tápanyagtartalom-csökkenés egy olyan trend, amelyre az illetékeseknek figyelniük kell, valamint meg kell próbálni visszafordítani azt. Ez jelentheti egyrészt a talajnak a megfelelő kezelését, másrészt pedig a növények nemesítését vagy genetikai módosítását a jobb íz és a tápanyagtartalom növelése érdekében. Jó példa erre az aranyrizs, amely az A-vitamin előállításához szükséges béta-karotint termeli.
Felhasznált és ajánlott irodalom
Steven Novella - Nutritional Content of a Produce
Steven Novella - Nutrient Density of Crops Over Time
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!