Mekkora térfogatú egy vízmolekula?
A Van der Waals állapotegyenletnél levő "b" térfogat értékből számolva nekem az jött ki, hogy a vízmolekula sűrűsége 0.5 g/cm3 körül van. Ez tehát nem lehet a helyes érték, folyadék és szilárd fázisban legalábbis biztos nem. Az lehet, hogy kritikus hőmérséklet közelében nagy nyomáson tényleg így viselkednek a molekulák, de ebből kiindulva a folyadékban a molekulák közelebb vannak. De még így is eleve van köztük űr, hiszen nem lehet velük hézagmentesen kitölteni a teret, szóval nem az egy molekulára jutó térfogatról lenne szó.
Értem ha esetleg hülyeséget írtam, csak valaki magyarázza meg, hogy miért is van ilyen különbség szobahőm, és kritikus hőm között. Meg a molekula térfogata valóban egy eléggé kiegészítésre szoruló fogalom. Nos szerintem atom- és molekulapályához hasonlóan legyen szó arról, hogy az a legkisebb térrész, ahol a molekula elektronjainak előfordulási valószínűsége 90%.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!