Kémiai kísérlet- kristályosítás?
Már több, mint 2 hete elkészítettem ezt a kísérletet, és jövő hétre készen kell lennie..
Fogtam egy üvegpoharat, beleraktam 3/4-ig meleg vizet, majd adagolva raktam bele a cukrot, kevergettem mindig, és mindig megvártam, hogy feloldódjon a cukor a vízben. Amikor már nem tudott több cukrot feloldani a víz, mert már telített volt az oldat, egy ceruzára rákötöttem egy fonalat, és a radiátorra tettem.. majd láttam, hogy sárgásodott.. majd kristályokat láttam,és szépen párolgott a víz, míg a cukorréteg el nem fedte.. most nem tud párologni, és még a fonalra sem kristályisodott ki.. mit tegyek? (küldök képet)
Hehehe. Nagyon szép régi emlékeket idéz fel bennem ez a kísérlet. Amikor én voltam kicsi hasonlóan próbáltam Na2CO3 kristályokat növeszteni, igaz ott a madzag végén volt egy gemkapocs is ha jól emlékszem. Soha, de soha nem sikerült azt elérni hogy a belógatott tárgyra kristályosodjon ki; ezt valami elcseszett egyén találta ki aki soha nem próbálta ki a teóriáját a valóságban.
Cukrot kristályosítani pedig nem egyszerű. Részben azért mert amit a boltban árulnak az egy melaszos szar, tehát mielőtt kristályosítanál előbb tisztítanod kell, azaz párszor át kell kristályosítanod hogy megtisztídsd. Jó volna még aktív szenes derítés és desztillált víz használata is a tökéletes kezdethez.
Szerintem menj be egy mezőgazdasági boltba és kérj rézszulfátot, mert azzal sokkal de sokkal több sikerélményed lesz (nagy és szép kék kristályokat lehet belőle növeszteni könnyedén)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!