Jól gondolom (kémia)?
Tegyük fel, hogy van egy oldatom, amiben van:
1mol NaOH és
1 mol Ba(OH)2.
Összesen tehát van 3mol OH-. Ehhez az oldathoz hozzáöntök 1mol HCL-t tartalmazó oldatot.
Az oldatban lévő ionok (a vízionok a kérdésem szempontjából most nem érdekesek):
2mol OH-
1mol Cl-
1mol Na+
1mol Ba2+.
1) Jól gondolom, hogy az oldatban nincs értelme arról beszélni, hogy a hozzáadott HCl most a NaOH-val vagy a Ba(OH)2 felével reagált-e maradéktalanul?
Én úgy látom, hogy ez teljesen mindegy, az eredmény egyszerűen egy vizes oldat, amiben a fenti hidratált ionok vannak.
2) A kérdés talán érdekesebbé válik, hogy mi a helyzet, ha ezt az oldatot bepárolom. Milyen anyagok és milyen anyagmennyiségben kristályosodnak ki?
Amit én gondolok az az, hogy ezt az összes lehetséges só Oldhatóságának függvényében lehet megmondani. Először nyilván az a só fog kikristályosodni, amelyik a legrosszabbul oldódik, s így tovább.
Igazam van tehát, hogy itt sincs értelme azon gondolkodni, hogy most a HCl vajon 1mol NaCl-t vagy 0,5mol BaCl2-t vagy 0,5mol NaCl-t és 0,25mol BaCl2-t... etc...hasonló arányok "hozott létre"?
Remélem érthető a kérdés!
Igen, jól látod. A bepárlásnál talan egy leheletnyivel összetettebb a helyzet, de a lényegét annak is jól látod. (Ennél mélyebben én sem tudnám itt átadni.)
Az első válaszoló meg nem értem hogy mire gondolt. Szerintem ő sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!