Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Jól gondolom (kémia)?

Jól gondolom (kémia)?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy van egy oldatom, amiben van:

1mol NaOH és

1 mol Ba(OH)2.

Összesen tehát van 3mol OH-. Ehhez az oldathoz hozzáöntök 1mol HCL-t tartalmazó oldatot.

Az oldatban lévő ionok (a vízionok a kérdésem szempontjából most nem érdekesek):

2mol OH-

1mol Cl-

1mol Na+

1mol Ba2+.

1) Jól gondolom, hogy az oldatban nincs értelme arról beszélni, hogy a hozzáadott HCl most a NaOH-val vagy a Ba(OH)2 felével reagált-e maradéktalanul?

Én úgy látom, hogy ez teljesen mindegy, az eredmény egyszerűen egy vizes oldat, amiben a fenti hidratált ionok vannak.

2) A kérdés talán érdekesebbé válik, hogy mi a helyzet, ha ezt az oldatot bepárolom. Milyen anyagok és milyen anyagmennyiségben kristályosodnak ki?

Amit én gondolok az az, hogy ezt az összes lehetséges só Oldhatóságának függvényében lehet megmondani. Először nyilván az a só fog kikristályosodni, amelyik a legrosszabbul oldódik, s így tovább.

Igazam van tehát, hogy itt sincs értelme azon gondolkodni, hogy most a HCl vajon 1mol NaCl-t vagy 0,5mol BaCl2-t vagy 0,5mol NaCl-t és 0,25mol BaCl2-t... etc...hasonló arányok "hozott létre"?

Remélem érthető a kérdés!

2013. dec. 31. 17:39
 1/2 anonim ***** válasza:
Az arányok véletlenszerűen alakulnak ki, ez alapján a sók is ugyanabban az arányban fognak kikristályosodni. A nátriumnak nagyobb az EN értéke, de szerintem ennek elhanyagolható a szerepe.
2018. okt. 10. 20:01
 2/2 anonim válasza:

Igen, jól látod. A bepárlásnál talan egy leheletnyivel összetettebb a helyzet, de a lényegét annak is jól látod. (Ennél mélyebben én sem tudnám itt átadni.)

Az első válaszoló meg nem értem hogy mire gondolt. Szerintem ő sem.

2018. okt. 12. 00:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!