Mondanátok olyan anyagokat/élőlényeket, amik a természetben megtalálhatóak, és indikátorként használhatók?
Remélem értettétek a kérdést. (:
Előre is köszönöm!
A természetes indikátorok valamely gyümölcs, vagy zöldség levéből készülnek. Ha a teádba citromot cseppentesz megváltozik a színe. A citrom is egy természetes indikátor. Természetes indikátor alapanyagnak megfelel: vöröskáposzta, lilahagyma, vöröskáposzta, sárgarépa, retekhéj, paradicsom- és fehérrépahéj,, piros almahéj, áfonya, cseresznye, szőlőlé, őszibarackhéj, körtehéj, szilvahéj, ibolya virága, szeder, cékla, meggy, tealevélből... stb.
Remélem arra válaszoltam, amire rákérdeztél.
Szerintem nem a citrom, hanem a tea az indikátor. a citrom savas, a savasságra reagál a tea, ettöl változik meg a színe.
Ezen kívül én még a vöröskáposztát ismerem biztosan természetes pH indikátorként.
De más értelmezésben természetes indikátornak lehet tenkinteni egyes zuzmófajokat, ezek azonban nem a pH-ra, hanem a levegö kéntartalmára (illetve vegyületeire) érzékenyek. Egyes halfajok (pl pisztráng) pedig a vízben oldott oxigén indikátora, ugyanis csak magas oldott oxigén tartalmú vizekben érzi jól magát.
Szia!
Indikátor fajok a zuzmók is, mert igen érzékenyen reagálnak a levegőben megnövekedett kéntartalomra. Segítségükkel készül el a zuzmótérkép is, mely azt mutatja, hogy hol szennyezett a levegő kén-dioxiddal.
Ezzel szemben a szelídgesztenye megjelenése utalhat a savas kémhatású talajra.
Egyébként minden szűk tűrőképességű faj indikátor fajnak is tekinthető, mivel érzékenyek a szélsőséges környezetre (pl: hőmérséklet, légszennyezettség, talaj kémhatása).
Remélem jól értettem a kérdést és tudtam segíteni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!