Mi lenne ha a gravitációs erő a távolsággal nem négyzetesen csökkenne?
Az egy másik univerzum lenne, ahol a fizika törvényei nem úgy működnek, mint a miénkben - rá sem ismernénk,
nem is hasonlítana a miénkre.
"mi indokolja, hogy ez így van?"
Én úgy tudom elképzelni a "gravitációs energia" hatását, mint egy fényforrás megvilágító hatását:
Ha 10* akkora sugarú gömböt világít meg, 100* akkora felületen oszlik el, a hatása 1/100 része.
A gravitációt is így képzelem: ha egy 10* akkora sugarú gömb minden pontján egyenlően hat, - 100* akkora
felületen - akkor a hatása 1/100 része.
Azzal van összefüggésben, hogy a gömb felülete a sugár négyzetével arányos.
Ha a gravitáció nem r^2 szerint csökkenne, nem lennének állandó bolygópályák, minden menne összevissza.
Az r most a sugár, vagy a két test távolsága? Én biztonság kedvéért D-nek nevezem a távolságot, a sugár maradhat R. Ha a Gauss-törvényre akarsz rámutatni, akkor jó helyen vagy, ezért is tettem fel az utolsó kérdésemet.
Nem menne összevissza, csak érdekes alakú pályán mozognának a bolygók. A Merkúr pályája sem ellipszis alakú, mert ott már számít a tér görbülete.
Igen, ilyenre én is szoktam gondolni, de a kérdés nem erre irányult. Egyébként ha 1/r-es a csökkenés, akkor két tömegpont nem távolodhat el egymástól akármilyen messze, mert ahhoz egyre több energia kell. Ha 1/r^3 lenne, akkor meg könnyebben szét"esik" az Univerzum, de attól még lehetnek Bolygórendszerek, és ha megfelelő a gravitációs állandó, szerintem lehet élet.
Tehát ami engem érdekel:
Hogy a gömbszimmetrikus tömegeloszlású testet miért lehet helyettesíteni egy ugyanakkora tömegű ponttal a szimmetriapontjában? Van erre elemi bizonyítás?
"Hogy a gömbszimmetrikus tömegeloszlású testet miért lehet helyettesíteni egy ugyanakkora tömegű ponttal a szimmetriapontjában? Van erre elemi bizonyítás?"
Van. Kiszámolod integrál-számitással, és látni fogod, hogy ugyanazt az eredményt adja gömbszimmetrikus testek esetén, mint az "egyszerü" számitás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!