Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hány gramm NaCH3COO.3H2O-ból...

Hány gramm NaCH3COO.3H2O-ból készítsünk 50 cm3 oldatot, hogy a pH-ja 8,8 legyen? (az ecetsav disszociációs állandója Kd=1,86*10-5)

Figyelt kérdés
megköszönném a részletesebb magyarázatot :)
2013. dec. 17. 17:40
 1/4 anonim ***** válasza:
Van megoldás? Biztos így van a feladat? Gyenge sav erős bázissal alkotott sója vízben oldva lúgos lesz a kémhatás (tehát a Na+ koncentrációt kell nézni), de akkor miért van megadva az ecetsav disszociációs állandója?
2013. dec. 18. 11:49
 2/4 A kérdező kommentje:
sajnos nincs megoldásom, de a feladat így szól, ah leírtam :)
2013. dec. 18. 13:36
 3/4 anonim ***** válasza:

Az ecetsav gyenge sav, tehát a belőle származó acetátion (relatív) erős bázis. Az ő bázisállandójának a kiszámításához szükséges az ecetsav savállandója.

Kv=Ks×Kb, ahol Kv a vízionszorzat.

(Ks=Kd)

A pH-ból ki lehet számolni az [OH-]-t vagyis az egyensúlyi hidroxidion-koncentrációt.

pH+pOH=14

[OH-]=10^-pOH.

A hidrolízis egyenlete (vagyis ahogy az acetátion reagál a vízzel):

CH3COO- + H2O = CH3COOH + OH-

"c" mol/dm^3 bemérési koncentráció esetén (acetátból), "x" mol/dm^3 ecetsav és OH- keletkezik (a víz mennyiségét végig constansnak véve); Kb kifejezhető az alábbi módon (lásd tömeghatás törvénye):

Kb=(x^2)/c-x

Lévén esetünkben x=[OH-], és Kb is ismert, "c" számítható.

Ha "c" megvan, akkor az oldat térfogatának (V) ismeretében megadható az oltott anyag (nátrium-acetát) anyagmennyisége (n).

n=c×V, ahol V=0,05dm^3

Ha kiszámolod a kristályvíztartalmú nátrium-acetát moláris tömegét (M),akkor "n" ismeretében a kérdéses tömeg (m) is kiszámítható, ami a végeredmény is egyben.

m=n×M.

2013. dec. 18. 17:47
 4/4 A kérdező kommentje:
nagyon szépen köszönöm :) már értem, hálás vagyok :)
2013. dec. 18. 22:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!