Miért az óramutató járásával ellentétes irányt tekintik pozitívnak a fizikában?
Mert a matematikában a szögeknél is az a pozitív irány.
( lásd szögfüggvények értelmezése)
De ne kérdezz tovább ilyeneket, megállapodás és kész!
Mi az hogy a matematikába is ez a pozitív irány?
Amugy kik állapodtak meg ebben?
A legtöbb jobbkezes inkább az óramutató járásával ellentétes irányban rajzol köröket, és az épületeket is ebben az irányban járják körbe.
Innen eredhetett.
A szögeket többnyire úgy rajzoljuk fel, hogy az egyik száruk közel vízszintes, a másik szárukat pedig felfelé mérjük fel. A számegyenesen jobbra vagy felfelé nőnek a számok. A koordináta-rendszert is így szokás felrajzolni, ami a számok és a tér képzetének kapcsolatán múlik.
Ezek után logikus az óramutató járásával ellentétes irányt pozitívnak tekinteni.
A hozzászólók valóban nagy képzelőtehetséggel bírnak...
5 -ős felfelé, a jobbkezes rajza,....???
De valós magyarázatot senki nem adott !
Ha elolvastad volna a Wiki-s linket (nem én írtam), akkor kaptál volna magyarázatot pl. az óra forgásirány <- napóra mutatás iránya, mint eredetre és a szögeknél pedig a navigációból eredetre is.
#6-os: Érdemes előbb olvasni, utána morogni. :-)
NA ez jó volt...hát olvassad te is el a 4-est.
Én is jobbkezes vagyok de nem úgy rajzolok..például..de a navigációról is jó lenne tájékozódnod!
Mert a tudományok a Föld északi félgömbjén található kultúrákban alakultak ki (illetve onnan terjedtek el).
Északról nézve ez a Főld forgásiránya, a bolygók keringési iránya a Naprendszerben, a Galaxis forgásiránya, &c...
Az óramutató iránya pedig azért ezzel ellentétes, mert az északi féltekén a napóra árnyéka is ebben az irányban halad és az első mechanikus óráknak az volt a mintája.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!