A burgonya csírázását a fényen kívül mi befolyásolja még jelentős mértékben?
Évről-évre egyre gyorsabban és intenzívebben csíráznak a mozgó árusoktól vett burgonyáink a pincében.
Tudom a fény... Nem, nagyon ritkán jut be fény, csak ha lemegyünk és nyitva az ajtó. Ugyanúgy tároljuk, mint az elmúlt több évtizedben.
Mi lehet a baj?
Rossz fajtát termesztenek, ami nem áll el sokáig? Vagy a hosszú őszök és rövid+enyhe telek hatása ez? vagy mi? És mit tehetnék ellene?
Idén már kétszer szedtem le a csírákat. Ezzel az a baj, hogy ahol leszedem, ott újranő de több kinövéssel, vastagodik a csíra.
Ellenszer? Illetve praktika?
És az ok tudományosabb magyarázata is jöhet!
Erről jut eszembe! Más is tapasztal ilyet, mint én? Szóval tömegjelenség lenne vagy sem?
(Értelemszerűen nem a saját termesztésű krumplira gondolok, hanem az utcán vagy autókból árult zsákos krumplikra.)
Páratartalom hogyan? Melyik a jó neki, a párátlan, ugye?
Legalábbis mivel régebben szárazabb volt a pincénk, azért gondolom?!
Hoppá, alma nem szokott lent lenni, de tavaly és idén mégis levittem 1-1 ládányit. Kb. 4 méterre van a krumplitól. Bántja a krumplit tényleg?
Elsősorban a hőmérséklet és a páratartalom.
De jelentős hatása van a fajtának, és a burgonya egészségi állapotának, és a fénynek is.
A fény: a csíra vastagságát, erejét, egészségét meghatározza.
Az étkezési burgonya ideális tárolási hőmérséklete kb 1-5 °C - a pincékben általában jóval több van, és
emiatt erős a csírázás.
A páratartalmat is - ha lehet - ajánlott nem túl magas szinten tartani.
Bár, ha túl száraz, az a B fonnyadásához vezet - ahogyan a csírátlanítás elmulasztása is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!