Biológiailag mi játszódik le a gyomorban hányáskor?
Egy vegetatív idegi működés váltja ki. A gyomor-bél rendszernek van egy "saját" idegrendszere, ami független a központi IR-től (agy). A gyomor feszülése (telezabálom magam), ingerlése (jól bepiálok) miatt egyszerűen úgy értelmezi a vegetatív IR, hogy valami nem jó van a gyomorban és ezért arra "utasítja" a gyomor falának simaizmait, hogy lökjék ki a gyomortartalmat felfelé.
Ehhez persze ki kell nyitni a felső záróizmot (szfinktert) és zárni kell az alsót, illetve meg kell nyitni a nyelőcsövet is. Ezt mind elvégzi a vegetatív IR.
Ha hánysz, figyelj arra, hogy pótold az elvesztett nedvességet és sót, főleg, ha hasmenés is társul a dologhoz, mert hamar kiszáradhatsz, ha nem vigyázol.
Hát, eddig túl sokat nem tudtam róla, de most megpróbáltam utánanézni. :)
Az biztos, hogy a hányást nem csak a bélcsatorna idegrendszere váltja ki (ezt egyébként enterális idegrendszernek hívják, valóban a vegetatív idegrendszer része, de ez utóbbi nem csak ebből áll, pl. fontos elemei vannak a központi idegrendszerben is). A hányásban fontos szerepet játszanak például a rekeszizmok és a hasimzok is (ezt érezni is lehet), ezeket pedig a központi idegrendszer irányítja. A központi IR szerepére utal(hat) az is, hogy sok gyomortól független hatás (pl. kellemetlen szag, látvány) is kiválthat hányást.
Az angol wikin próbáltam kicsit kiegészíteni hiányos tudásomat. Itt pontosan leírják, melyik agyi terület játszik szerepet a hányásban.
Valamint a hányás mechanizmusáról is sok info található.
(Bár nem ellenőriztem a leírtakat, de az angol wiki általában már elég megbízható, legtöbbször el lehet fogadni, amit ír. Ezek a cikkek is elég megbízhatónak tűnnek, elég részletes és következetes a leírás, jók a linkek, sok, megbízhatónak tűnő hivatkozás van.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!