Hogy lehet egy neutrínónak ezerszer nagyobb energiája mint egy fénysebességre gyorsított protonnak?
(...) Ezeknek a részecskéknek óriási energiájuk van, ezerszer nagyobb, mint a Nagy Hadronütköztetőben felgyorsított protonoknak. (...)
úgy tudom a protonokat a CERNben is közel fénysebességre gyorsítják, és egy protonnak jóval nagyobb a tömege mint egy neutrínónak.. akkor hogy lehet mégis annyi energiája egy neutrínónak mint egy protonnak, nemhogy ezerszer több.....
E = m * c^2
legyen a proton sebessége 0,98*c, a neutrínóé pedig 0,99*c
Ekkor a proton energiája:
E = m * 86436000000000000
A neutrínó energiája:
E = m * 88209000000000000
Ha a proton tömege csak 10x nagyobb mint a neutrínóé, akkoris megközelítőleg 10x nagyobb lesz az energiája.
én még mindig nem értem.....
E=m0/qyök(1-v^2/c^2) - m0 a nyugalmi tömeg
0,98c -> 5,025*m0
0,99c -> 7,089*m0
0,99999c -> 223,6*m0
Az 1/2*m*v^2 csak kis sebességekre igaz, ez ennek a közelítő képlete. Itt van összehasonlítva a két görbe:
Ismételten rosszat írtam...
Szóval te mc^2 néven számoltál mv^2-et. (c nem a v, és sem a fénysebességhez viszonyított sebesség, hanem maga a vákuumbeli fénysebesség, 299792458 m/s, egy konstans)
Remélem a fentebb írtat ettől függetlenül érted.
Tehát ahogyan növeled a mozgási energiát nő a sebesség. Tetszőleges nyugalmi tömegekhez, és a nagyobb tömegű sebességéhez rendelhető olyan sebesség, ami fölött a kisebb nyugalmi tömegűnek lesz nagyobb a mozgási energiája. Legfeljebb nagyon közel esik a fény sebességéhez. De ahhoz, hogy nyugalmi tömeggel rendelkező testet fénysebességre tudj gyorsítani, végtelen sebességre van szükség. Ehhez hozzátehetjük, hogy nem zárja ki, hogy egy testnek végtelen energiája lehet, csak ebben az esetben neki mindig is ennyi volt az energiája, az Univerzum születése óta, és semmiféle hatás nem tudná megváltoztatni a sebességét fénysebességről másra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!