Mitől elektromágneses sugárzás a fény?
Az a kérdés, hogy mitől el-m sugárzás általában valami?
A "létrejövés" módjától. Mármint hogy leginkább rezgő töltések mozgásakor keletkezik örvényes mágneses tér, ami indukál elektromos teret, és így tovább.
Így kelthetünk rádióhullámokat. Ezeket is különböző "keltési" frekvencián tehetjük. Aztán ha növeljük ezt a frekvenciát, akkor egyszer csak érezzük, mint hősugárzást, azután ha még tovább növeljük, elkezd láthatóvá válni. Ezt hívjuk fénynek. Még nagyobb frekvenciákon meg MÁR nem látható UV sugárzás lesz.. stb.
Ez akkor is jól megjelenik, amikor melegítünk egy fémet. Először "csak" meleg, azután vörösödik, késöbb fehéren is izzhat. Ezek abban térnek el, hogy melyik sugárzási frekvencia a domináns.
Tehát az elektromágneses sugárzásoknak van ez a SPEKTRUMA, amiben az egyik tartomány látható számunkra és ezt hívjuk fénynek.
Legyen akkor még egy másik megközelítés:
Egyáltalán honnan tudhatjuk, hogy a fény valamilyen hullám?
A hullámoknak van néhány rájuk jellemző tulajdonságuk, néhány sajátos jelenség.Pl. a víz felületi hullámain jól demonstrálhatók:
1) Az egyik ilyen a hullám TÖRÉSE. Vagyis közeghatáron megváltozik a hullámok iránya. Ez a fényre is jellemző, ezen alapulnak a lencsék leképezései.
2) Egy másik az ELHAJLÁS jelensége. Ez elég keskeny optikai rés alkalmazásával jól bemutatható. Ráadásul Tipikusan "csíkos" lesz a kép a rés után.
3) A legjellemzőbb hullámjelenség az INTERFERENCIA. Itt pontszerű forrásból induló koherens (azonos frekvenciájú) hullámok találkozásából jellegzetes "sávos" kép keletkezik, ún. erősítési és kioltási irányokkal. Ezt a fénnyel úgy szokták, hogy egy lézer (monokromatikus) sugarat kettébontanak, majd egyesítik. A keletkező kép a fény esetében is csíkos lesz.
Ezek alapján tekinthető hullámnak a fény.
Hogy vajon mi hullámzik, az más kérdés, ezt az előttem szóló írta le.
Kicsit értelmetlen a kérdés. Azért elektromágneses sugárzás a fény, mert a fényt elektromágneses sugárzásként _definiáljuk_.
Amúgy Maxwell vette észre, hogy az egyenleteinek van egy hullámfüggvény megoldása is. Ennek terjedési sebessége a látható fény terjedési sebességével egyezett. (Igaz volt egy kis probléma a törésmutatóval, amíg a diszperzió jelenségét fel nem ismerték.) Heinrich Hertz vagy 20 év múlva igazolta is, hogy elektromágneses hullámok léteznek. Másrészt a függvénybe behelyettesítve a látható ("klasszikus") fény egyik adatát, kapjuk a többit is. Harmadrészt a hullámra alkalmazva a testek egyes EM jellemzőit, pont az optikát kapjuk eredményül.
Szia!
Én nem vagyok fizikus, de szerintem az miatt amiért Einstein Nobel díjat kapott, a fény elektromos hatásai miatt.
Összefoglalva a napelemek, és egyéb diódák tanúsága miatt elektromágneses sugárzás a fény. Érdemes utána nézned hogy mi az a dióda, és mi az a félvezető.
Elektromágneses hatása van a fénynek arra a dologra, amire rávilágítod.
Maga a fény nem elektromágneses, hanem csak a hatása az.
Ha esetleg a fogalom sugárzás részét nem érted, arra annyit tudok mondani, hogy bármit is attól nevezhetünk sugárzásnak, hogy kilőhetjük egy valamilyen irányba egy valamilyen sebességgel. Tehát amíg a fénysebességre nem cáfol rá valaki, addig egy fajta sugárzásnak fogjuk nevezni a fényt.
Hali!
Újra én, a nem fizikus! A fény ugye fotonokból áll, és egy foton az az elektromágneses mező legkisebb rezgéseként értelmezhető.
Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!