Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A NatGeo, ill az index és az...

A NatGeo, ill az index és az origo tudományos cikkei tudományos lapoknak számítanak?

Figyelt kérdés
Tehát amit ott olvasok, azt nyugodtan elhihetem, mert tudósoktól származik az infó, nem pedig valami hablaty? Mert egy előadásomhoz ezekből szereznék anyagot.
2013. nov. 17. 13:54
 1/7 anonim ***** válasza:

Nem.

Merítenek tudományos cikkekből is - de minden esetben utána kell járni az ott közölt állításoknak, mert "a fele sem igaz".

2013. nov. 17. 14:06
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Inkább ismeretterjesztő/hírértékű cikkek (sokszor pontatlanul, bulvárstílusban vannak megírva, hála annak, hogy újságírók írják őket), mintsem tudományos lapok.

Érdemes utánaolvasni a hír forrásának (hivatkozott egyetem, kutató, tudományos lap - mint például a Nature, a Scientific American,...)

2013. nov. 17. 14:08
 3/7 anonim ***** válasza:
Én csak a NatGeonak hiszek.
2013. nov. 17. 14:14
 4/7 2xSü ***** válasza:
100%

Nem, szigorúan tekintve nem számítanak tudományos médiumnak. A NatGeo műsoraiban is vannak azért eléggé „érdekes” értelmezések, amelyek néha akár teljesen ellent is mondanak a tudományos eredményeknek. Azért összességében a műsoraikból elhangzó tudományos kijelentések – tehát nem a fikciók, „mi lenne ha” esetek – azért relatíve megbízhatóak. Úgy összességében azért nagyon fals képet nem ad.

Az index.hu tudományos cikkeiben nem egyszer fedeztem fel súlyos problémákat, rossz fordítás, félreértett következtetés tálalása tudományos eredményként, stb… Arra jó, hogy értesülj bizonyos tudományos hírekről, és megnézve az eredeti anyagokat megismerd azokat. De az index.hu tudományos rovatát erős fenntartásokkal kezelném.

Az origo.hu tudományos rovata még valamennyire korrektebb, de itt is lehetnek félrefordítások, félrefogalmazások, hibás következtetések. Bár megmondom őszintén súlyosabb esettel nem találkoztam.

Bár megmondom őszintén, konkrétan egyiket, vagy másikat sem olvasom, inkább hírgyűjtő oldalakon keresztül jutok el egyikhez másikhoz, így csak néha ütközök olyanba, hogy egy-egy cikk sületlenségeket ír, és általában ilyenkor az index.hu van a címsorban. Ez persze csak egy tapasztalat, nem tudományosan megalapozott. :-)

2013. nov. 17. 14:19
 5/7 anonim ***** válasza:

A NatGeo annak is indult és túlnyomó többségében tudományos, illetve kulturális és történelmi vonatkozásokban vizsgál különböző földrajzi térségeket, tehát nevezhető tudományos újságnak.

A két netes weboldal rovata, mivel túlságosan is leegyszerűsítve közül le sokad kézből kapott infókat néhanapján, önálló cikkek nemigazán vannak. Semmilyen szempontból nem felel meg egy szakirodalmat közlő folyóirat, vagy ennek elektronikus formájú változatának állított mércének, az említett honlapok.

2013. nov. 17. 14:25
 6/7 anonim ***** válasza:
A NatGeo inkább, az index és az origo "tudományos" cikkei legtöbbször egyáltalán nem azok.
2013. nov. 17. 14:51
 7/7 anonim ***** válasza:

Jah.

Amúgy nyugodtan beszélhetsz órán mert a tanárok semmit sem tudnak a naprakész ismeretekből. Lecsapták az elméletifizika könyvet szigorlat után azt szevasz, mentek tanítani :D

2013. nov. 17. 15:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!