Mit nevezünk allélnak?
A a sejt DNS-állományát
B a megfigyelhető tulajdonságok összességét
C az adott gén mutáns változatait
D a leggyakoribb gént
Ez egy beküldős biológia verseny feladata, de sajnos még csak nem is érintettük az öröklődés témakörét a suliban. Bár elolvastam a hozzákapcsolódó részt a tankönyvemben, nem tudtam teljesen megérteni, és a kérdést sem tudom megválaszolni. Megköszönném a segítséget, esetleg egy kis magyarázatot. :)
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
C egyébként, de akkor sem itt kéne megoldanod a versenyfeladatokat...
Na egyébként:
A sejt DNS állománya a genom.
A megfigyelhető tulajdonságok összessége a fenotípus.
Egy adott gén változatai az allélok.
A leggyakoribb gén... olyan nincs. Leggyakoribb génVÁLTOZAT (azaz allél) van, ennek neve vad típus.
Ha egy génnek csak egy változata van, akkor ez az egy változat egyben az egyetlen allél és a vad típus is, bár mivel csak egy van belőle, nincs értelme külön allélnak és vad típusnak elnevezni. Ha létrejön egy mutáns, akkor két allélja lesz: a vad és a mutáns. Ebből is látszik, hogy a C definíció nem teljesen pontos, mivel nem csak a mutáns változatokat hívjuk allélnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!